VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 45: Zeci de bebeluși evacuați de la cel mai mare spital din Gaza 

Update: Presa egipteană de stat afirmă că 29 de bebeluși prematuri au fost evacuați duminică din spitalul al-Shifa din orașul Gaza și au ajuns în Egipt, urmând să fie transferați la spitale din această țară, conform Al Jazeera.

„Cei 28 de bebeluși au ajuns acum în siguranță în Egipt. Trei bebeluși rămân la Spitalul din Gaza și continuă să primească tratament”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

Întrebat despre starea bebelușilor, el a spus: „Toți bebelușii se luptă cu infecții grave și continuă să aibă nevoie de îngrijire medicală”.

Zeci de alţi pacienţi, grav răniţi, au rămas blocaţi în spital la cîteva zile după ce forţele israeliene au intrat în incintă. Soarta nou-născuţilor de la Spitalul Shifa a captat atenţia globală după publicarea unor imagini în care apar medici care încearcă să le ţină cald. O pană de curent a oprit incubatoare şi alte echipamente, iar alimentele, apa şi proviziile medicale s-au epuizat în timp ce forţele israeliene se luptau cu militanţii palestinieni în afara spitalului.

Update: Israelul a intensificat duminică acuzaţiile de abuzuri ale Hamas la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, afirmând că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni, relatează Reuters.

La un moment dat un adăpost pentru zeci de mii de refugiaţi palestinieni de război, spitalul Al Shifa a evacuat pacienţii şi personalul de când trupele israeliene au recent în ceea ce au numit o misiune de eradicare a facilităţilor ascunse ale Hamas.

Israelul caută, de asemenea, aproximativ 240 de persoane pe care Hamas le-a răpit în timpul atacului transfrontalier din 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Una dintre acestea era Noa Marciano, recrut al armatei israeliene în vârstă de 19 ani, al cărei cadavru a fost recuperat în apropiere de Shifa săptămâna trecută. Hamas a declarat că aceasta a murit într-un atac aerian israelian şi a difuzat o înregistrare video care pare să arate cadavrul ei, nemarcat, cu excepţia unei răni la cap, potrivit news.ro.

Armata israeliană a declarat că o examinare medico-legală a constatat că aceasta a suferit răni care nu i-au pus viaţa în pericol în urma unui astfel de atac.

„Potrivit serviciilor de informaţii – informaţii solide ale serviciilor – Noa a fost luat de teroriştii Hamas în interiorul zidurilor spitalului Shifa. Acolo, ea a fost ucisă de un terorist Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt, contraamiralul Daniel Hagari.

Hagari a declarat că atacatorii Hamas au adus la Shifa şi un nepalez şi un thailandez, care se numără printre muncitorii străini capturaţi în raidul din 7 octombrie.

Update: Armata israeliană a declarat că își „extinde” operațiunea în Fâșia Gaza, relatează Agenția France-Presse. Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, Jabalia, și dintr-o tabără de coastă din apropiere să evacueze, în timp ce armata a declarat duminică că „își extinde activitățile operaționale în alte cartiere … din Fâșia Gaza”.

După bombardamente intense, un jurnalist AFP aflat în Gaza a văzut duminică coloane de fum ridicându-se din Jabalia. Un oficial sanitar al Hamas a declarat că peste 80 de persoane au fost ucise în două lovituri asupra Jabaliei sâmbătă, inclusiv asupra unei școli ONU care adăpostea persoane strămutate.

Armata israeliană a declarat că Jabalia se numără printre zonele vizate, trupele „vizând teroriștii și lovind infrastructura Hamas”.

Update: Armata israeliană a publicat o serie de filmări care arată tuneluri subterane sub spitalul Al-Shifa atribuite Hamas, lucru negat cu vehemență de ministrul Sănătății din enclavă. 31 de bebeluși născuți prematur la spitalul al-Shifa din orașul Gaza au fost transportați în sudul provinciei și urmează să plece spre Egipt, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Membri ai cabinetului israelian de război, printre care premierul Benjamin Netanyahu, se vor întâlni luni seară cu rudele ostaticilor luaţi de Hamas în 7 octombrie, potrivit The Times of Israel.

În urma atacului comis de Hamas asupra Israelului, peste 1.200 de oameni au fost uciși, iar alți 240 au fost luați ostatici în Fâşia Gaza de către grupareqa teroristă.

Numeroşi membri ai familiilor israelienilor răpiţi de Hamas l-au criticat pe Benjamin Netanyahu pentru faptul că până acum ostaticii nu au fost eliberaţi şi aduşi acasă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.