VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 33. Blinken: Orice strămutare cu forța a palestinienilor și reocuparea Fâșiei Gaza trebuie excluse

Update: Secretarul de stat american, Antony Blinken, anunță că acum este momentul inițierii discuțiilor asupra unei viitoare păci în Israel. Demnitarul american susține că elementele-cheie includ ca palestinienii din Gaza să nu fie strămutați cu forța nici acum, nici după război, transmite BBC, citată de Digi24.

Blinken face referire la câteva condiții și anume să nu fie folosită Gaza ca platformă pentru terorism sau atacuri violente, să nu fie reocupată Fâșia Gaza după încheierea conflictului, să nu se încerce blocarea sau asedierea Gaza, să se asigure faptul că „nicio amenințare teroristă nu poate proveni din Cisiordania”. Demnitarul susține că planurile trebuie să includă unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană. Blinken adaugă că „trebuie să includă un mecanism susținut pentru reconstrucție în Gaza” și a reamintit de soluția cu două state. „Credem că acum este momentul să începem conversația pentru viitor. Nu mâine, nu după război, astăzi”, a mai spus oficialul.

Președintele american Joe Biden i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu o pauză de trei zile în luptele din Gaza pentru eliberarea ostaticilor. Autoritățile de la Tel Aviv, însă, par să nu dea înapoi și, dimpotrivă, își amplifică acțiunile în regiunea palestiniană.

Liderul de la Casa Albă nu a primit până acum niciun răspuns, iar poziția lui Netanyahu rămâne aceeași: niciun armistițiu, indiferent de condiții. O propunere discutată de SUA ar prevedea ca Hamas să elibereze 10-15 ostatici și să folosească pauza pentru a verifica identitatea tuturor ostaticilor și pentru a livra o listă cu numele persoanelor pe care le deține.

Între timp, forțele armate israeliene își adâncesc presiunea asupra Hamas și au ucis mii te teroriști. Forțele terestre acționează azi pentru localizarea și distrugerea vastei rețele de tuneluri a Hamas de sub Gaza, o nouă fază a ofensivei după ce au lovit Fâșia cu bombardamente aeriene și și-au folosit trupele de la sol pentru a împărți enclava în două.

Netanyahu a spus, într-un interviu pentru ABC News, că Israelul va avea „responsabilitatea generală a securității” în Gaza „pe o perioadă nedeterminată” la sfârșitul războiului, un indiciu că armata ar urma să ocupe Gaza, iar enclava să devină un teritoriu ocupat, la fel ca Cisiordania. Ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, susține însă că „Israelul nu va reocupa Fâşia Gaza”. 

Între timp, Gaza City este înconjurat, iar israelienii spun că au ajuns până în inima dens-populatului oraș, în timp ce Hamas afirmă că a provocat pierderi grele forțelor de invazie. Totodată, Armata israeliană susține că l-a ucis pe șeful departamentului de dezvoltare a armamentului pentru Hamas în Gaza, scrie The Guardian. „Un avion de vânătoare al IDF l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, șeful departamentului de arme și industrii al Hamas din cadrul departamentului de producție al acestuia. Mohsen Abu Zina a fost unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de arme ai Hamas și era expert în dezvoltarea de arme strategice și rachete folosite de teroriștii Hamas”, susțin Forțele Armate Israeliene.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.