Update: Reprezentanții brațului armat al grupării teroriste Hamas au declarat, luni, că gruparea a lansat, din Liban, 16 rachete asupra zonelor din nordul Israelului, afirmând, totodată, că a vizat şi partea de sud a oraşului Haifa.
Într-un comunicat, Brigazile Ezzedin Al-Qassam au afirmat că aceste tiruri au fost lansate „ca răspuns la masacrele ocupaţiei şi agresiunii acesteia împotriva poporului nostru în Fâşia Gaza”. Armata israeliană a raportat, la rândul său, „în jur de 30 de tiruri de proiectile dinspre Liban spre nordul Israelului”, adăugând că a ripostat, ţintind locurile de unde au venit tirurile.
Un aliat al Hezbollah, Hamas dispune de combatanţi în Liban, iar aripa sa militară a revendicat mai multe atacuri împotriva Israelului trase din sudul Libanului de la începutul războiului în 7 octombrie.
Zona de graniță între Liban şi Israel este scena unor schimburi zilnice de focuri între armata israeliană, pe de o parte, şi Hezbollah-ul pro-iranian şi aliaţii săi, între care Hamas.
Totuşi, este prima oară când gruparea afirmă că a bombardat obiective situate atât de departe de graniţă. Oraşul-port Haifa este situat la aproximativ 50 km de granița libaneză.
Update: Statele Unite avertizează că sunt gata să atace Hezbollah, susținut de Iran, și implicit teritoriul Iranului, dacă regimul de le Teheran decide să escaladeze conflictul cu Israelul. Potrivit Times of Israel, mesajele au fost transmise ”prin intermediul partenerilor SUA” din regiune, printre acești ”parteneri” fiind și Turcia.
Între timp, Armata Israelului a redeschis azi, pentru câteva ore, un culoar pentru evacuarea civililor din nordul Fâșiei Gaza. Forțele militare au anunțat, într-un comunicat transmis în limba arabă pe rețelele sociale, că va permite civililor aflați în nordul Fâșiei Gaza să evacueze zona și să se îndrepte spre sudul Fâșiei.
Armata israeliană anunță astăzi că trupele sale au preluat controlul asupra unui avanpost al grupării islamiste Hamas din Fâșia Gaza și că l-a lichidat pe șeful securității speciale al grupării palestiniene.
Potrivit forțelor israeliene, citate de Digi24, avanpostul ocupat era prevăzut cu posturi de observație, zone de antrenament și o rețea de tuneluri.
De asemenea, trupele anunță că au fost lichidați mai mulți lideri ai Hamas, printre care Jamal Moussa, şeful securităţii speciale a mişcării. În același timp, aviaţia israeliană a declarat că a bombardat, în ultima zi, 450 de ţinte.
Între timp, continuă eforturile diplomatice pentru a se obține măcar o încetare temporară a ostilităților, cât să permită intrarea de ajutoare pentru palestinienii rămași în Gaza. Israel se opune însă unei asemenea pauze, de teamă că Hamas s-ar putea regrupa. Secretarul de stat Antony Blinken este în turneu diplomatic și s-a întâlnit în aceste zile cu oficiali și susținători ai ambelor tabere implicate în conflict.
De asemenea, o încetare a focului este cerută și de liderii celor 18 agenții ale ONU și ale principalelor organizații umanitare. ”Au trecut 30 de zile. Gata, e destul. Trebuie să-i punem capăt”, se arată în comunicatul semnat de liderii OMS, UNICEF, CARE International, Salvați Copiii, WFP și Oficiul ONU pentru Coordonarea Activităților Umanitare (OCHA).