VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 26: Hamas a vrut să-și evacueze combatanții răniți din Fâșia Gaza și să-i ducă în Egipt

Update: Gruparea islamistă palestiniană Hamas a cerut, în cadrul unor negocieri complexe în vederea evacuării străinilor din Fâşia Gaza, ca unii dintre combatanţii săi să fie înscriţi pe lista persoanelor rănite, o solicitare respinsă, potrivit unui oficial american de rang înalt, relatează CNN.

Evacuarea străinilor, o operaţiune în plină desfăşurare, este extrem de complicată din cauză că autorităţile egiptene insistă ca fiecare persoană să fie foarte atent verificată înainte să treacă frontiera.

Statele Unite estimează că miercuri ar putea fi evacuate 500 de persoane, iar numărul acestora ar putea crește începând de joi, potrivit acestei surse. Un oficial occidental a anunţat că cetățenii americani nu se numără printre persoanele care sunt evacuate miercuri, scrie digi24.ro. Cetăţenii americani ar urma să înceapă să fie evacuaţi din Fâşia Gaza începând de joi, potrivit autorităților americane.

Update: Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat miercuri un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel, căruia i-a cerut să pună capăt bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza, potrivit media de stat, transmite Reuters.

„Bombardamentele asupra Fâşiei Gaza trebuie să înceteze imediat… fluxul exportului de petrol şi hrană pentru regimul sionist trebuie să fie oprit”, a declarat Khamenei într-un discurs, citat de media de stat iraniană.

Israelul a jurat să elimine gruparea islamistă Hamas, susţinută de Teheran, care conduce Fâşia Gaza, ca represalii la atacul din 7 octombrie în care au fost ucise 1.400 de persoane, iar alte sute au fost luate ostatice, scrie Agerpres.

Israelul a lansat bombardamente fără precedent asupra Fâşiei Gaza şi a impus un asediu complet asupra enclavei. Administraţia Hamas afirmă că peste 8.000 de persoane au fost ucise.

Liderii religioşi ai Iranului au ameninţat Israelul cu escaladarea dacă nu pune capăt agresiunii împotriva palestinienilor, afirmând că grupări armate, susţinute de Teheran în Orientul Mijlociu, sunt gata să treacă la acţiune. 

Rețelele de internet și de telefonie s-au oprit azi în Fâșia Gaza, anunță agenția palestiniană de telecomunicații, aceasta fiind a doua astfel de întrerupere în Gaza în mai puțin de o săptămână, transmite hotnews.ro.

„Ne pare rău să anunțăm că comunicațiile și serviciile de internet au fost complet întrerupte în Gaza”, a declarat Compania de Telecomunicații din Palestina (Paltel). Internetul și rețeaua de telefonie au fost tăiate complet săptămâna trecută, dar au fost restaurate în weekend.

Guvernul Hamas acuzase vineri Israelul că a provocat închiderea pentru a „săvârși masacre” în Fâșia Gaza.

Între timp, mai multe surse din regiune citate de agențiile internaționale de presă spun că granița de la Rafah s-ar putea deschide miercuri pentru a permite palestinienilor răniți grav să ajungă la spitalele din Egipt.

Totodată, operațiunea militarilor israelieni continuă în Gaza. Armata a confirmat atacurile lansate ieri asupra taberei de refugiați de la Jabalia, cea mai mare din Fâșia Gaza, spunând că a ucis un comandant superior al Hamas și au distrus infrastructura subterană a grupării teroriste. În urma atacurilor de marți de la Jabalia, cel puțin 50 de oameni au fost uciși. Forțele israeliene anunță că de la începutul războiului, în 7 octombrie, a lovit 11 mii de ținte teroriste din Fâșia Gaza.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.