VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 23. Disperare în Gaza, mii de oameni au spart depozite cu ajutoare. Iranul acuză Israelul că a trecut ”liniile roșii”

Update: Haos în Fâșia Gaza unde mii de oameni au spart depozitele și centrele de distribuire a ajutoarelor din sudul și mijlocul Fâșiei, luând făină și alte provizii de bază, a declarat agenția ONU de ajutor pentru refugiații palestinieni.

”Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se prăbușească după trei săptămâni de război și un asediu strâns asupra Gazei. Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați. Tensiunile și teama sunt agravate de oprirea comunicațiilor, telefonie și internet”, a declarat UNRWA într-un comunicat.

Între timp, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat că Israelul a depăşit „liniile roşii” prin intensificarea ofensivei în Fâşia Gaza, iar asta ”ar putea determina” alte părţi ”să treacă la acţiune”, relatează France Presse. Raissi a mai precizat că ”Iranul consideră de datoria sa” să susţină ”axa rezistenţei”, care cuprinde grupări armate precum Hamas şi Hezbollah în Liban. Dar, a adăugat liderul iranian, ”grupările de rezistenţă sunt independente în opiniile lor, deciziile lor şi acţiunile lor”.

Intensitatea atacurilor fără precedent asupra Fâșiei Faza continuă. În cadrul operațiunii terestre, armata israeliană a lovit, doar în ultima zi, peste 450 de ținte militare ale grupării islamiste Hamas. Vizate atacurilor au fost inclusiv centrele de comandă ale militanților și punctele de lansare a rachetelor.

Între timp, autoritățile din regiunea palestiniană anunță că liniile telefonice și conexiunile la internet au început să funcționeze treptat în Gaza. Asta după ce ieri, provincia era într-o blocadă totală din punct de vedere comunicațional.  

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că operațiunea terestră în Gaza marchează a doua etapă a ceea ce, în opinia demnitarului, va fi un război ”lung și dificil” cu Hamas. În cadrul unui discurs televizat, Netanyahu a confirmat că soldații israelieni sunt desfășurați ”peste tot în Fâșia Gaza”, în timp ce continuă bombardamentele intense. Totodată, armata a lansat din avioane pliante deasupra orașului Gaza, avertizând locuitorii că zona este acum un ”câmp de luptă” și că trebuie să plece spre sud, unde vor găsi ”apă, alimente și medicamente”. Gruparea Hamas susține, în continuare, că ar putea elibera ostaticii în schimbul tuturor prizonierilor din închisorile israeliene. Iar țările arabe din Golful Persic au avertizat Israelul împotriva oricăror noi operaţiuni terestre în Fâşia Gaza. Arabia Saudită a denunţat o încălcare ”nejustificată” a dreptului internaţional, iar Omanul a acuzat Israelul de ”crime de război”, informează AFP, citată de Agerpres.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.