VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 613. Bombardamente masive asupra regiunii Herson

Update: Forțele aeriene ruse au lansat azi 32 de bombe ghidate asupra regiunii Herson, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate din Sud, Natalia Gumeniuk. Administrația regională susține că au auzit explozii puternice și au sugerat localnicilor să se adăpostească.

Gumeniuk a spus că malul drept al râului Nipru controlat de Ucraina a fost lovit și că există victime, deși nu a spus câte.

De asemenea, rușii au adus drone, încercând să ocolească apărarea aeriană regională, a spus ea.

În același timp sunt anunțate noi cifre despre pierderile rușilor. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 299.080 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut. Acest număr include 660 de pierderi suferite de forțele rusești chiar ieri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la o reuniune unde au participat peste 60 de consilieri de securitate naţională din tot atâtea state, să se facă un model global din formula sa în zece puncte pentru pacea cu Rusia, informează Reuters, citată de presa română. Întâlnirea a avut loc în Malta.  

Planul său de pace în 10 puncte include solicitări pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protecţia aprovizionărilor cu alimente şi energie, securitate nucleară şi eliberarea tuturor prizonierilor. Participanții la reuniune au spus că speră ca rezultatul acesteia să fie un acord pentru organizarea unui summit global pentru pace la sfârşitul acestui an.

Întâlnirea, care a avut loc cu uşile închise în Malta, va ajuta la evaluarea capacităţii Ucrainei şi a Occidentului de a susţine un sprijin continuu şi mai larg, pe măsură ce conflictul din Israel domină titlurile, mutând atenţia de la situaţia din Ucraina. Fără Rusia, care a criticat Malta pentru că găzduieşte discuţiile după cele la nivel mai restrâns de anul acesta, care au avut loc la Jeddah şi Copenhaga, preşedintele Zelenski a spus că visează la o zi în care istoria umană ”este doar istoria păcii”.

”Aici, în Ucraina, în Orientul Mijlociu şi în ţările africane, răspunsul la această întrebare este reprezentat de strigătele mamelor care îşi îngroapă fiii şi fiicele ucise în războaie şi disperarea copiilor orfani de război. Putem şi trebuie să dăm un alt răspuns. Lumea a văzut prea mult sânge”, a declarat Zelenski.

Nu a fost publicată nicio listă oficială a delegaţilor prezenţi la discuţii, dar oficiali au spus că printre ei se numără reprezentanţi ai ţărilor europene, sud-americane, arabe, africane şi asiatice. Însă, în discursul lui Zelenski adresat poporului ucrainean, el a spus că la reuniune au fost reprezentate 66 de state. ”Astăzi este prima zi a summit-ului din Malta – o reuniune a consilierilor şi reprezentanţilor diplomatici vizând Formula noastră de Pace, care, treptat, pas cu pas, devine globală. 66 de ţări sunt reprezentate la summit şi este un rezultat bun. Toate continentele sunt reprezentate. Multe ţări, tradiţii politice diferite. Le mulţumesc tuturor liderilor şi ţărilor care au sprijinit deja viziunea noastră comună pentru pace. Şi există potenţial să extindem reprezentarea statelor. Punctele Formulei sunt create în aşa fel încât toată lumea care preţuieşte cu adevărat dreptul internaţional se poate exprima şi poate exprima valorile sale şi să sprijine eforturile globale împotriva agresiunii”, a afirmat Zelenski.

Copreşedinţii reuniunii, Ucraina şi Malta, au emis o declaraţie comună în care se face referire la angajamentul participanţilor pentru o pace justă şi durabilă bazată pe Carta ONU şi reamintind activitatea importantă a grupurilor de lucru axate pe siguranţa nucleară, probleme umanitare şi securitatea energetică şi alimentară, a adăugat oficialul. Părţile vor lua măsurile pregătitoare necesare pentru un posibil summit de pace în viitor, la o dată care nu a fost încă stabilită.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.