VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 645. Mircea Geoană: Rusia nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid

Update: Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că Federaţia Rusă nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid.

„În mod evident, Federaţia Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid – dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental. Trebuie să fim rezilienţi cu toţii. Instituţiile statului îşi fac datoria, dar trebuie să fim vigilenţi să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, şi ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală. Sunt două lucruri profund diferite. Mişcări radicale apar în momente de mare transformare şi de anxietate publică”, a afirmat Mircea Geoană, joi la Digi 24, întrebat dacă este extremismul şi curentul pro-rus o ameninţare, potrivit News.ro.

Întrebat dacă Rusia hrăneşte curentele extremiste şi eurosceptice, Geonă a răspuns: „Da, o face în mod sistematic. Acesta este un lucru evident şi cunoscut. Există o încercare de subminare a sistemului nostru democratic”.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi în apropiere de linia frontului în regiunea Harkov, unde a vizitat un post de comandă lângă Kupiansk, a anunțat preşedinţia ucraineană.

„Combatanţii noştri din Kupiansk apără viaţa liniştită a ucrainenilor”, a scris preşedinţia ucraineană pe canalul de Telegram, postând o înregistrare video în care se poate vedea cum Volodimir Zelenski înmânează decoraţii unor soldaţi.

Forţele ruse duc de mai multe luni o ofensivă în această zonă, înregistrând progrese minime, scrie Agerpres.

Miercuri, Zelenski s-a deplasat în regiunea Odesa (în sudul ţării), unde s-a întâlnit cu responsabili militari din zonă, a discutat despre situaţia de securitate de la Marea Neagră şi a înmânat de asemenea decoraţii unor soldaţi.

Update: Zece persoane au fost rănite și cinci sunt prinse sub dărâmături după un atac rusesc cu rachete din cursul nopții în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat joi ministrul ucrainean de interne Igor Klimenko, informează Reuters.

Rusia a tras șase rachete asupra a trei așezări din regiune, cea mai mare parte a acesteia fiind ocupată de forțele ruse, a declarat Klimenko pe canalul său de Telegram.

„Pokrovsk, Novohrodivka și Myrnohrad au fost ținta unor tiruri. Bombardamentele au rănit 10 persoane, inclusiv 4 copii. Alte cinci persoane sunt căutate sub dărâmături”, a precizat ministrul.

El a mai spus că printre victime se numără o familie cu doi copii și doi copii de 13 ani. Un bloc de apartamente, nouă case, o secție de poliție, mașini și garaje au fost avariate, potrivit hotnews.ro.

Forțele rusești invadatoare au ocupat o mare parte din Donețk, iar Rusia a declarat că intenționează să preia întreaga regiune. Armata ucraineană a declarat joi că apărarea sa antiaeriană a doborât 14 din 20 de drone într-un atac rusesc desfășurat peste noapte.

Update: Pericolele cresc în jurul centralelor nucleare ucrainene din cauza apropierii luptelor şi a întreruperilor de curent, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

„Sunt numeroase pericole care se înmulţesc şi care sunt acolo până la sfârşitul conflictului”, a declarat Grossi presei, în marja unei vizite la un loc prevăzut pentru depozitarea de deşeuri radioactive la Bure, în estul Franţei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Centrala nucleară Zaporojie, sudul Ucrainei, se află sub controlul ruşilor de la invazia ţării, la începutul anului 2022.

„Acţiunile militare au crescut, iar în misiunea noastră permanentă de experţi, pe care o avem în Zaporojie şi, de asemenea, în alte centrale ucrainene, se observă o creştere a atacurilor în jurul” centralelor, a remarcat Grossi. „Aceasta ne preocupă foarte mult”, a subliniat el.

Directorul AIEA a menţionat şi întreruperile de curent „care prezintă un risc pentru funcţia de răcire” a reactoarelor.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a informat miercuri seara pe compatrioţi că a vizitat regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, unde efectele vremii rele s-au simţit cel mai pregnant, şi a cerut autorităţilor locale să pună la punct „centrele de invincibilitate” – puncte unde ucrainenii se pot încălzi sau pot avea energie electrică – pentru a beneficia de ele fie în caz de intemperii, fie după atacuri ale ruşilor, potrivit News.ro.

Zelenski a informat că a mers la Odesa, Mikolaiv şi Herson. „Sunt multe probleme, aproape toate se referă la securitate, la protecţia statului nostru, la protecţia poporului nostru”, a recunoscut liderul de la Kiev.

El a spus că la Odesa a avut o întâlnire cu armata şi a discutat despre apărarea aeriană pentru oraş, pentru regiune, pentru porturile ucrainene de la Marea Neagră şi pentru coridorul de export pe care Ucraina şi l-a făcut pe Marea Neagră.

Preşedintele a avut o întâlnire detaliată şi pe tema regiunilor care au fost cel mai mult afectate de vremea rea. Printre acestea se numără Odesa, Mikolaiv, Kirovohrad, Cerkasi, Poltava şi Kiev.

„Am dat instrucţiuni pentru a creşte numărul de echipe de reparaţii şi de echipamente pentru a asigura oamenilor curentul electric cât mai curând posibil. Dacă va fi necesar, vom aduce forţe ale serviciilor de urgenţă şi ingineri de electricitate din alte regiuni care nu au avut astfel de probleme cu vremea”, a declarat Zelenski.

El a spus că este foarte important ca numărul de Puncte de invincibilitate din toate regiunile – centre pe care Ucraina le-a înfiinţat în iarna trecută, când era supusă atacurilor ruse în valuri asupra infrastructurii energetice – să fie suficient pentru orice situaţie de urgenţă, fie că este vorba de vreme sau de securitate.

La Odesa, unde nu este căldură, pentru că vremea rea a avariat termocentrala, Zelenski a dat asigurări că autorităţile regionale sunt pregătite să ajute oraşul cu tot ceea ce are nevoie. Tot la Odesa, Zelenski a spus că a vizitat centrul pentru persoanele strămutate, unde au fost aduşi cetăţenii care au fost evacuaţi din Gaza, şi s-a declarat mulţumit.

La Mikolaiv, Zelenski s-a întâlnit cu danezii care lucrează la reconstrucţia oraşului şi cu reprezentanţi ai corpului diplomatic din ţările care participă la programul de patronaj al reconstrucţiei.

La Herson, preşedintele s-a interesat de apărarea oraşului şi a regiunii, iar liderii locali i-au prezentat situaţia construcţiei de adăposturi. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.