VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 643: UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni

Update: Uniunea Europeană a anunţat marţi un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni, majorând bugetul total al acestei misiuni la 255 de milioane de euro, informează AFP.

Sunt deja circa 34.000 de soldaţi ucraineni ce au putut beneficia de această misiune de formare, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la finalul unei întrevederi, la Bruxelles, cu ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba, relatează Agerpres.

În total, UE a consacrat deja 27 de miliarde de euro sprijinului militar pentru Ucraina, însă „trebuie făcut mai mult şi mai repede”, a insistat Borrell.

Uniunea Europeană se confruntă în schimb cu multe dificultăţi în a debloca noi finanţări pentru a ajuta Ucraina în război.

O anvelopă de 20 de miliarde de euro pentru patru ani propusă de Borrell este blocată de reticenţele unor ţări europene de a plăti mai mult, la fel ca o alta de 50 de miliarde de euro menită să consolideze sprijinul european pentru Ucraina.

„Trebuie să continuăm să lucrăm din greu pentru a mobiliza capacităţile europene menite să se opună tentativelor Rusiei de a distruge Ucraina, de a distruge Europa”, a declarat la rândul său Kuleba.

Update: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” cu privire la continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să îşi menţină efortul.

„Sunt încrezător în faptul că SUA vor continua să furnizeze sprijin (Ucrainei), pentru că este în interesul lor să facă acest lucru”, a declarat Stoltenberg, cu puţin timp înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale NATO, la Bruxelles.

SUA au furnizat deja Ucrainei ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de dolari, însă fonduri suplimentare sunt blocate în Congres, din cauza unor reticenţe din partea mai multor congresmeni republicani. Ajutorul european este de asemenea în parte blocat de reticenţele unor ţări de a plăti mai mult.

Update: Mariana Budanova, soția șefului Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Kyrylo Budanov, a fost otrăvită au declarat surse din cadrul serviciului secret pentru publicațiile ucrainene Babel și Kyiv Independent.

Babel a scris marți dimineață, citând surse din cadrul serviciilor de informații militare, că Budanova a fost spitalizată din cauza otrăvirii cu metale grele. O altă sursă a confirmat pentru Kyiv Independent că aceasta a fost otrăvită.

Se pare că a fost spitalizată după o deteriorare prelungită a stării sale de sănătate.

„Cursul de tratament este acum în curs de finalizare, iar apoi va avea loc un control din partea medicilor”, a declarat sursa publicației ucrainene Babel.

„Aceste substanțe nu sunt folosite în niciun fel în viața de zi cu zi și în activitățile militare. Prezența lor poate indica o încercare intenționată de otrăvire a unei anumite persoane”, a adăugat sursa, citată de hotnews.ro.

Update: Vicepreședinta Comisiei Europene a lăudat luni lupta Ucrainei împotriva corupției, dar a declarat că sunt necesare eforturi suplimentare în această țară care speră să adere la Uniunea Europeană.

Aflată luni într-o vizită la Kiev, vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, a comparat eforturile actuale cu situația în care se afla țara în 2017, declarându-se impresionată de îmbunătățirile înregistrate.

„Nu am simțit atunci energii și intenții hotărâte. Acum este o situație total diferită, în comparație cu 2017. Cred că ucrainenii s-au săturat de vechea Ucraină și vor un sistem nou. Ei vor dori să vadă instituții care funcționează bine, care urmăresc și investighează cazurile de corupție de la toate nivelurile, nu doar la nivel înalt, ci și în eșaloanele inferioare”, a spus ea, potrivit Reuters.

Forțele rusești își intensifică eforturile pentru a cuceri orașul Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să avanseze din toate părțile după săptămâni de lupte, a declarat Vitaliy Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka. Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka, regiunea Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni.

„Lucrurile în sectorul Avdiivka au devenit și mai dificile. Intensitatea confruntărilor a crescut de ceva timp. Rușii au deschis încă două sectoare din care au început să lanseze atacuri – din direcția (orașului) Donețk… și în așa-numita zonă industrială. Inamicul încearcă să ia cu asalt orașul din toate direcțiile”, a declarat șeful administrației militare din Avdiivka.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a relatat duminică despre „înaintări confirmate” ale trupelor ruse la nord-vest şi sud-est de Avdiivka, potrivit AFP, citat de Agerpres. În acest timp, trupele ucrainene au „continuat să contraatace” în zonă, dar fără a reuşi „înaintări anunţate sau confirmate”, a adăugat ISW. Garnizoana ucraineană din acest oraş industrial mai poate fi acum aprovizionată doar printr-un coridor îngust de circa şapte kilometri.

Canalul de Telegram al bloggerului Rybar, apropiat de armata rusă a susţinut că trupele ruse au ocupat sâmbătă seară o zonă industrială înaltă la sud-vest de Avdiivka ce ar putea înlesni asaltul asupra oraşului şi a scris de asemenea despre „lupte feroce” pe flancul nordic al oraşului, în apropierea unei uzine de cocs.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele rusești continuă să încercuiască Avdiivka. Soldații ucraineni stau pe poziții și provoacă pierderi majore ocupanților. Acțiunile ofensive ale adversarului au fost nereușite la est de Novobakhmutivka (13 km nord-vest de Avdiivka), la nord-est de Berdychi (7 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, în apropiere de Stepove (la 3 km nord de Avdiivka), Sieverne (la 6 km vest de Avdiivka), unde forțele de apărare ucrainene au respins 23 de atacuri.

Când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia din urmă au capturat atunci pentru scurt timp oraşul Avdiivka, devenit din acel moment linia frontului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.