VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 53: Guvernul Netanyahu estimează că în Fâşia Gaza se mai află 173 de ostatici, dintre care 17 sunt străini

Update: Israelul estimează că în Fâşia Gaza se află în continuare 173 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, declară marţi biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu CNN.

Şaptesprezece dintre ostatici sunt străini, iar restul sunt israelieni, potrivit aceleiaşi surse.

Între aceşti ostatici se află şase persoane în vârstă de până la 18 ani, precizează biroul, scrie news.ro. Forumul Familiilor Ostaticilor estimează că sunt ţinute ostatice şi trei persoane în vârstă de 18 ani, considerate legal copii potrivit definiţiei ONU.

Hamasul a eliberat, în patru zile de armistiţiu, 69 de ostatici, iar Israelul a eliberat 150 de deţinuţi palestinieni.

Update: Ministrul turc al sănătății spune că țara sa speră să înființeze în curând spitale de campanie și să înceapă să furnizeze servicii medicale în Gaza, potrivit Times of Israel.

Acest anunț vine la câteva ore după ce o delegație turcă a trecut în Gaza dinspre Egipt pentru a inspecta posibilele locații pentru spitale de campanie.

Turcia a trimis în Egipt, la începutul acestei luni, o navă care transporta echipamente și provizii medicale, inclusiv ambulanțe și opt spitale de campanie.

Update: Secretarul american de Stat, Antony Blinken, va efectua o vizită în Israel, Cisiordania și în Emiratele Arabe Unite săptămâna aceasta, a anunțat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Blinken va face aceste demersuri diplomatice pentru a facilita suplimentarea ajutoarelor umanitare pentru Fâșia Gaza și a exercita presiuni în vederea eliberării tuturor ostaticilor răpiți de gruparea Hamas, relatează euronews.ro.

Aceasta va fi cea de-a treia vizită pe care secretarul american de Stat o efectuează în Orientul Mijlociu, de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, la data de 7 octombrie și are loc în contextul în care SUA exercită presiuni asupra Israelului pentru a prelungi armistițiul.

Gruparea islamistă Hamas și forțele israeliene au continuat, noaptea trecută, schimbul de prizonieri, după ce aseară mediatorii din partea Qatarului au anunțat că armistițiul a fost prelungit cu încă două zile, adică până joi dimineața.

Decizia a fost luată în contextul presiunilor Statelor Unite, ale mediatorilor din Egipt și Qatar, dar și în urma unor înțelegeri convenite între cele două tabere de a continua eliberarea ostaticilor. Astfel, noaptea trecută, a​lți 11 ostatici israelieni, inclusiv doi gemeni de numai trei ani, au fost eliberați de Hamas, potrivit presei din Israel. În schimbul lor, 33 de palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene. Este vorba de 30 de copii și trei femei. În următoarele două zile, Hamas va elibera 20 de femei și copii, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale americane. De asemenea, Iranul a cerut, ieri, un armistiţiu permanent în războiul dintre Israel şi Hamas pentru „a se garanta că crimele israeliene din Fâşia Gaza încetează complet”. Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o încetare umanitară totală a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, deoarece „catastrofa umanitară din Gaza se înrăutăţeşte pe zi ce trece”.

Între timp, secretarul de stat american, Antony Blinken, va merge din nou în Israel şi Cisiordania până la sfârşitul săptămânii, precum şi în Dubai. Aceasta va fi a treia vizită a şefului diplomaţiei americane în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Israel şi mişcarea islamistă Hamas pe 7 octombrie.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.