VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 624: Rusia atacă orașul Avdiivka pe trei direcții cu infanterie și echipamente militare

Update: Rusia continuă să arunce cu infanterie și echipamente asupra orașului Avdiivka, aflat în pericol, atacând din trei unghiuri diferite, a declarat Ruslan Muziciuk, un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei, la 9 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Armata rusă continuă să încerce să înconjoare orașul distrus folosind o mare varietate de tactici. Orașul este încă ținut de forțele ucrainene, care au creat fortificații puternice și alte mijloace de apărare pentru a bloca atacurile rusești.

Muziciuk a precizat că atacurile rusești din ultimele zile au folosit mai puține vehicule blindate, posibil din cauza înrăutățirii condițiilor meteorologice sau a faptului că cantități semnificative de blindate rusești au fost deja distruse în bătălia pentru oraș, scrie libertatea.ro.

Update: O lovitură rusă asupra comunității Bilozerka din regiunea Herson, joi, a ucis o femeie în vârstă de 50 de ani, a informat parchetul regional, citat de Kyiv Independent.

Atacul a avut loc în jurul orei 9 dimineața, potrivit procurorilor. Femeia a fost ucisă în stradă. Bilozerka, cu o populație de dinainte de război de sub 10.000 de locuitori, se află la aproximativ 10 kilometri vest de Herson.

Update: Ucrainenii afirmă că rușii au avut pierderi mari ieri: 1.080 de soldați, 15 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 5 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 39 diferite vehicule.

Update: Ucraina a acuzat miercuri Rusia că a lovit cu o rachetă o navă comercială civilă care intra într-un port ucrainean în regiunea Odesa, ucigând un pilot ucrainean al portului, rănind trei membri ai echipajului navei şi un angajat portuar, relatează Reuters.

O rachetă rusească, „lansată de un avion, a atins suprastructura unei nave civile sub pavilion liberian, la momentul intrării sale în port”, a afirmat pe Telegram comandamentul Sud al armatei ucrainene. „Trei membri ai echipajului, cetăţeni filipinezi, au fost răniţi; unul dintre ei a fost spitalizat. Pilotul a fost ucis şi un alt angajat al portului a fost rănit”, mai menţionează acelaşi mesaj.

Incidentul a fost confirmat şi de directorul companiei de consultanţă Bosphorus Observer, Yoruk Isik, care însă a descris o versiune uşor diferită a evenimentelor. Acesta a declarat agenţiei Reuters că respectiva navă era deja acostată în port şi erau în desfăşurare operaţiunile de încărcare a acesteia în momentul impactului cu racheta. Conform aceleiaşi surse, pilotul ucrainean ucis se afla la bordul navei.

Yoruk Isik a identificat respectiva navă ca fiind cargoul Kmax Ruler, cu o capacitate de 92.000 dwt. Pe această navă se încărca în portul ucrainean Pivdenîi minereu de fier ce urma să fie expediat către China.

Ucraina a făcut „câștiguri uriașe” în distrugerea activelor militare rusești în Crimeea ocupată, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, pe 8 noiembrie.

„În prezent, avem un mare succes în direcția Crimeea”, a spus Danilov, citat de Ukrinform. „Ceea ce se referă la distrugerea Federației Ruse, la distrugerea bunurilor acesteia pe teritoriul Crimeei și la distrugerea Flotei Mării Negre – acestea sunt realizări uriașe ale țării noastre”.

La începutul acestei luni, oficialii ucraineni au confirmat distrugerea unei nave rusești cu rachete de croazieră în Kerci.

Nava de război Askold din clasa Karakurt a fost lansată în 2021 și nu fusese încă pusă în funcțiune în marina rusă, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie .

Avariile aduse navei „o vor face probabil inoperabilă în viitorul previzibil”, a estimat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe 7 noiembrie.

Forțele ucrainene au lansat anterior alte lovituri de succes împotriva activelor ruse din Crimeea, inclusiv distrugerea unui sistem de rachete rusești și atacuri asupra Podului Crimeea.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.