VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 622: Ucrainenii au distrus cea mai modernă navă a flotei ruse din Marea Neagră. 5 avioane F-16, pentru antrenarea piloților ucraineni, au aterizat în România 

Update: Cinci aeronave de luptă F-16 olandeze au aterizat în România. Vor fi utilizate pentru antrenarea piloților ucraineni, alături de cei români și din alte țări NATO, a anunțat Ministerul Apărării de la București.

Olanda va livra în total între 12 și 18 avioane F-16 pentru a fi utilizate în noul centru european de antrenament F-16 din România, care va fi deschis în curând, a anunțat Ministerul român al Apărării.

„Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre MApN, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16”, se arată în comunicatul MApN.

Update: Armata ucraineană a confirmat distrugerea totală, „fără posibilitatea de a mai fi reparată”, a uneia dintre cele mai moderne nave „stealth” din dotarea flotei ruse din Marea Neagră.

„E confirmat. Nava purtătoare de rachete «Askold» – cea mai nouă navă din clasa «Karakurt», cu tehnologie «stealh» a fost avariată în timp ce se afla în șantierul naval Zaliv din Crimeea temporar ocupată”, se arată într-o postare publicată pe rețeaua X/Twitter de comandamentul armatei ucrainene.

Conform informațiilor ucrainene, nava are „daună totală”, întrucât avariile înregistrate sunt ireparabile.

Nava a fost lovită weekend-ul trecut, în timp ce se afla în șantierul naval Zalid (peninsula Crimeea, în apropiere de strâmtoarea Kerci) de o rachetă Storm Shadow.

Pe rețelele sociale a apărut inclusiv o înregistrare video cu momentul atacului din 4 noiembrie.

Nava rusă are un profil radar redus pentru a fi mai dificil de țintit și lovit de rachetele antinavă. Nava este, de asemenea, una purtătoare de rachete, fiind capabilă să lanseze rachete Kalibr sau Onyx, folosite la bombardarea orașelor și infrastructurii militare și civile ucrainene.

Update: Un consilier apropiat al comandantului-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost ucis de ziua lui de naștere.  Acesta a fost ucis luni în explozia unui obiect care i-a fost trimis drept cadou de ziua lui.

„În circumstanțe tragice, asistentul și prietenul meu apropiat, maiorul Ghenadi Ciastiakov, a fost ucis (…) de ziua lui”, a spus Zalujnîi. „Un dispozitiv exploziv necunoscut a explodat într-unul dintre cadourile sale”, a spus el, anunțând deschiderea unei „anchete preliminare”.

„Cauzele și circumstanțele vor fi stabilite în timpul anchetei”, a adăugat el. Moartea lui Ghenadi Ciastiakov este „o pierdere grea pentru forțele armate ucrainene și pentru mine personal”, a spus Zalujnîi într-o declarație publicată pe Telegram.

Soția consilierului lui Zalujnîi spune că grenada care a explodat în mâinile soțului ei se afla într-o pungă de cadou pe care acesta o adusese acasă, potrivit Ukrainska Pravda. Polițiștii au mai găsit cinci grenade în timp ce percheziționau casa.

Update: Industria Ucraineană de Apărare confirmă că a început producția în serie a propriilor drone kamikaze. Susține că au o autonomie de o mie de km și că sunt “dezvoltate cu ajutorul partenerilor străini”.

Anunțul a fost făcut de Herman Smetanin, directorul general al Ukroboronprom, o asociere care cuprinde mai multe companii specializate în producția de armament, scrie Biziday. Acesta a transmis că noua dronă kamikaze, comandată de Forțele de Apărare, a intrat deja în procesul de producție de serie.

Directorul general al Ukroboronprom a explicat că noua dronă are o rază de acțiune de o mie de kilometri și este controlată de la distanță, însă a adăugat că există și modele mai puternice. De asemenea, a dezvăluit că în acest moment, compania „se concentrează și pe alte proiecte mai complexe și mai costisitoare”.

”Nu este momentul alegerilor în Ucraina”, stabilește Volodimir Zelenski luni în discursul zilnic şi respinge organizarea alegerilor prezidențiale prevăzute în martie 2024.

”Trebuie să decidem că este momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului şi a poporului şi nu a farsei, pe care numai Rusia o așteaptă de la Ucraina”, avertizează liderul ucrainean.

„Acum nu este momentul pentru mari sărbători sau alte lucruri nebunești în spate, care sunt inacceptabile în vremuri de război, și cu atât mai mult când armata, când toate forțele noastre de apărare trăiesc cu emoții cu totul diferite: durere, bătălii. , pierderi, dar și realizări – realizări pentru Ucraina. Și înțelegem cu toții că acum, în timp de război, când sunt atât de multe provocări, este absolut iresponsabil să aruncăm subiectul alegerilor în societate cu ușurință și veselie” spune Zelenski.

”Trebuie să ne unim, nu să ne divizăm, nu să ne dispersăm în certuri şi alte priorităţi”, cere Volodimir Zelenski, în timp ce războiul rus face ravagii.

Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina în februarie 2022, în Ucraina ar fi urmat să aibă loc alegeri legislative în octombrie şi alegeri prezidențiale în martie 2024.

.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.