VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 619: Zelenski a schimbat comandantul forțelor speciale ale Ucrainei. Extinderea UE, discutată de Ursula von der Leyen și Zelenski, la Kiev

Update: Ursula von der Leyen a sosit sâmbătă dimineață la Kiev pentru a discuta despre extinderea UE cu Zelenski, a anunțat președinta Comisiei Europene pe rețeaua de socializare X.

„Sunt aici pentru a discuta despre calea Ucrainei către aderarea la UE”, precum și despre sprijinul financiar al UE „pentru a reconstrui Ucraina ca o democrație modernă și prosperă”, a declarat ea la sosirea în gara din Kiev, unde a fost întâmpinată de președintele ucrainean.

Update: Volodimir Zelenski l-a numit vineri, prin decret prezidenţial, pe colonelul Serghii Lupanciuk comandant al forţelor speciale.

Zelenski l-a prezentat ulterior pe Lupanciuk într-un mesaj video drept un ofițer experimentat, cu experienţă de luptă, care poate contribui la eficientizarea forțelor speciale, informează dpa, citată de Agerpes.

Este a doua schimbare de personal din conducerea militară de la Kiev de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Update: Oficiali americani şi europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt şi unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuţiile, potrivit NBC citat de News.ro.

Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanților a peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, au declarat oficialii. Discuțiile reprezintă o recunoaștere a dinamicii din punct de vedere militar pe teren în Ucraina şi din punct de vedere politic în SUA şi Europa, au spus oficialii.

Ele au început pe fondul îngrijorărilor oficialilor americani şi europeni cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un impas şi cu privire la capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au spus oficialii.

Oficialii administraţiei Biden sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Ucraina este în criză de forţe, în timp ce Rusia are o rezervă aparent nesfârşită, au spus aceştia. De asemenea, Ucraina se luptă cu recrutarea şi a înregistrat recent proteste publice cu privire la unele dintre cerinţele de recrutare pe termen nelimitat ale preşedintelui Volodimir Zelenski.

De asemenea, există o nelinişte în guvernul american cu privire la cât de puţină atenţie publică a atras războiul din Ucraina de când a început războiul dintre Israel şi Hamas în urmă cu aproape o lună, au spus oficialii. Ei se tem că această schimbare ar putea îngreuna obţinerea de ajutoare suplimentare pentru Kiev.

Unii oficiali militari americani au început să folosească, în privat, termenul „impas” pentru a descrie actuala bătălie din Ucraina, unii spunând că aceasta s-ar putea reduce la care dintre părţi poate menţine o forţă militară cel mai mult timp. Niciuna dintre părţi nu face paşi mari pe câmpul de luptă, pe care unii oficiali americani îl descriu acum ca fiind un război al centimetrilor. Oficialii au declarat, de asemenea, în privat, că Ucraina are timp probabil doar până la sfârşitul anului sau la scurt timp după aceea înainte de a începe discuţii mai urgente despre negocierile de pace.

„Orice decizie privind negocierile depinde de Ucraina”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, într-o declaraţie. „Ne concentrăm pe continuarea susţinerii ferme a Ucrainei în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa împotriva agresiunii ruseşti”. 

De asemenea, un oficial al administraţiei a precizat că SUA a participat cu Ucraina la discuţiile privind cadrul summitului său de pace, dar a declarat că Casa Albă „nu are cunoştinţă de alte discuţii cu Ucraina despre negocieri în acest moment”. Preşedintele Joe Biden s-a concentrat intens asupra forţelor militare ucrainene în curs de epuizare, potrivit a două persoane familiarizate cu acest subiect.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev într-o vizită care nu fusese anunțată oficial, a scris deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak într-un mesaj pe canalul său de Telegram, preluat de Reuters.

Şefa executivului european urmează să ţină un discurs în parlamentul Ucrainei, precizează deputatul.

Vizita lui Von der Leyen are loc înaintea unui raport pe care Uniunea Europeană îl va prezenta săptămâna viitoare cu privire la progresele înregistrate de Ucraina în procesul de aderare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.