VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 603. Dmitro Kuleba: SUA vor furniza mai multe rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune armatei ucrainene

Update: Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei mai multe rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune și vor face acest lucru cu regularitate.

Întrebat, la canalul de televiziune 1+1, dacă livrarea primului lot de ATACMS înseamnă că SUA vor continua furnizarea într-un număr mai mare, Kuleba a răspuns afirmativ. 

Potrivit ministrului de Externe ucrainean, livrarea rachetelor este un rezultat direct al acordurilor dintre președinții Volodimir Zelenski și Joe Biden, care au fost încheiate la Washington în timpul întâlnirii lor la Casa Albă de la sfârșitul lunii septembrie.

„Mulțumim Statelor Unite pentru îndeplinirea acordurilor și pentru întărirea puterii noastre de foc”, spuse Kuleba, potrivit Pravda.

Update: Preşedintele francez Emmanuel Macron îl asigură pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că revenirea conflictului israeliano-palestinian în centrul atenţiei internaţionale nu afectează susţinerea Uniunii Europene (UE) a Ucrainei, relatează BFMTV.

”Multiplicarea crizelor nu va slăbi susţinerea franceză şi europeană a Ucrainei, care va rămâne atât timp cât va fi necesar”, i-a spus Macron lui Zelenski miercuri, într-o convorbire telefonică, anunţă Palatul Elysée.

Cei doi preşedinţi au discutat despre capacităţile militare ale Ucrainei, care aşteaptă o nouă campanie de bombardamente ruseşti în timpul iernii şi despre ”nevoi” odată cu apropierea iernii, au anunţat cele două preşedinţii.

Şeful statului ucrainean a subliniat pe X că ţara acordă ”o mare importantă ajutorului militar al Frabnţei”, care a furnizat tunuri de artilerie de tip Caesar şi a promis rachete cu rază lungă de acţiune de tip Scalp, potrivit news.ro.

Ei au ”făcut bilanţul Iniţiativei Păcii ucrainene şi problemelor referitoare la securitatea alimentară”, potrivit Palatului Elysée.

Ei au evocat un culoar la Marea Neagră destinat exporturilor cerealelor pe care Ucraina vrea să le pună pe piaţă, în pofida unei blocade ruse, a precizat Volodimir Zelenski.

Ei au discutat despre o internsificare a violenţelor în Orientul Mijlociu, masacrarea unor israelieni de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas la 7 octombrie şi războiul Israelului în Fâşia Gaza.

”Am subliniat amândoi necesitatea protejării civililor şi evitarea oricărei noi escaladări în regiune”, potrivit preşedintelui ucrainean.

Premierul eston Kaja Kallas a avertizat, la Palatul Elysée, unde a fost primită de către Emmanuel Macron, cu privire la riscul dispersării atenţiei Occidentului din cauza conflictului israeliano-palestinian.

Update: Orașul Herson a fost bombardat de armata rusă. Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare regionale, Alexander Prokudin.

Potrivit acestuia, atacul „a lovit o zonă rezidențială” și a rănit trei persoane.

„O femeie de 49 de ani are o comoție cerebrală și o rană cauzată de o explozie de mină. Starea acesteia este gravă. Totodată, doi bărbați în vârstă de 60 și 39 de ani se află la spital în stare gravă”, a scris el.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat rapoartele privind bombardarea Hersonului, scrie BBC.

Herson a fost singurul centru regional ocupat de armata rusă după începerea unei invazii la scară largă. În noiembrie, Forțele Armate ucrainene l-au eliberat, împreună cu o parte semnificativă a regiunii Herson de pe malul drept al Niprului. Armata rusă continuă să controleze teritoriul de pe malul stâng de la Herson până la Azov și Marea Neagră. Herson este expus în mod constant la atacurilor de artilerie și rachete.

Update: Joe Biden se va adresa americanilor, joi seară, cu privire la „răspunsul (Statelor Unite) la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi la agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat miercuri purtătoarea sa de cuvânt Karine Jean-Pierre, informează agențiile de presă internaționale.

Această adresare către naţiune este prevăzută pentru ora locală 20.00 (miezul nopţii GMT). Preşedintele american a vizitat miercuri Israelul pentru a-şi angaja sprijinul faţă de această ţară, în urma atacului sângeros comis de Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie. La întoarcerea în Statele Unite, el va încerca să construiască un consens politic prin corelarea sprijinului pentru Israel şi a ajutorului pentru Ucraina. Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, intervievate marţi de AFP, Casa Albă vrea să ceară un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migratorie de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Update: Rusia caută să-și refacă parțial trupele din Ucraina cu naționaliști sârbi, dar acest proces de recrutare, desfășurat în secret și nu prea, riscă să atragă animozități din partea Serbiei.

Pe baza unor mărturii oferite de doi luptători sârbi care au călătorit în Rusia, precum și a unei liste de sârbi înrolați, „The Guardian” a descoperit că oficialii militari ruși par să fi făcut planuri în vederea recrutării a sute de cetățeni sârbi.

La începutul lunii septembrie, Branko a luat o cursă directă de la Belgrad la Moscova. După câteva zile, Branko și alți trei cetățeni sârbi au fost conduși la un centru de recrutare militară din Krasnogorsk, un oraș de la periferia capitalei Rusiei, unde cei patru au semnat contracte cu armata rusă.

„Totul a mers foarte repede, în doar o singură zi am devenit soldat pentru Rusia. Acum aștept să fiu trimis în Ucraina”, a spus Branko într-un schimb de mesaje pe Telegram sub rezerva anonimatului.

Branko face parte dintr-un ultim lot de cetățeni sârbi recrutați de armata rusă pentru războiul din Ucraina, unde Kremlinul încearcă să-și refacă parțial forțele, epuizate după 18 luni de lupte.

Surse ruse susțin că elementele unei companii din două brigăzi de infanterie navală ucraineană au efectuat un asalt peste râul Nipro pe malul de estal regiunii Herson în perioada 17-18 octombrie, informează Institutul de Studiu al Războiului (ISW).

ISW precizează că imaginile geolocalizate publicate pe 18 octombrie indică faptul că forțele ucrainene au avansat la nord de Pishchanivka (14 km est de orașul Herson și 3 km de râul Dnipro) și în Poima (11 km est de orașul Herson și 4 km de râul Dnipro).

Un cunoscut blogger militar rus a susținut că două „grupuri de asalt” ucrainene au debarcat pe malul de est al râului Nipru și au spart linia de apărare a Rusiei, ocupând temporar toată Poima și pozițiile de la periferia nordică a Pishchanivka în după-amiaza zilei de 17 octombrie. Ulterior, blogherul a susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene înapoi din aceste poziții spre râul Nipro. Acesta a sugerat totuși că forțele ruse își mențin pozițiile doar la periferia de sud a așezării. 

Ministerul rus al Apărării a recunoscut, de asemenea, operațiunile ucrainene în acea zonă, susținând că forțele ruse au oprit patru grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere lângă Pidstepne (la 16 km est de orașul Herson) și Poima. Un alt blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au ocupat Poyma în noaptea de 17 spre 18 octombrie.

Surse ruse și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea ucraineană în desfășurare pe malul de est al Regiunii Herson și au încadrat aceste activități ca parte a unei potențiale operațiuni ucrainene mai mari. 

ISW precizează că nu va specula cu privire la amploarea și perspectivele activității ucrainene în desfășurare pe malul de est al regiunii Herson, dar nu evaluează că forțele ucrainene au creat un cap de pod pe malul estic al regiunii Herson, potrivit pentru manevra ulterioară a forțelor mecanizate considerabile în acest moment. Cu toate acestea, ISW remarcă faptul că surse rusești proeminente și de încredere discută despre activitățile ucrainene de pe malul de est ca având loc la o scară mai mare decât raidurile tactice documentate anterior ale forțelor ucrainene pe râul Nipru.

Armata Ucraineană nu a oferit nicio informație despre această operațiune.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.