VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 602. Primarul din Avdiivka se teme de „o escaladare” a ofensivei ruseşti. Forţele ruse s-ar pregăti de un nou atac

Update: Armata rusă se pregăteşte să-şi „escaladeze” ofensiva împotriva oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, a declarat miercuri primarul acestuia, la o săptămână după ce Moscova a început asaltul asupra acestui oraş industrial aflat pe linia frontului încă din 2014, relatează AFP.

Din 2014, forţele separatiste conduse de Moscova au încercat în zadar să îl cucerească şi să păstreze controlul.

Vorbind la televiziunea ucraineană, primarul Vitali Barabaş a declarat că în ciuda faptului că situaţia pare că s-a „calmat” în ultimele zile, aceasta se datorează faptului că forţele ruse pregătesc un nou atac după ce au fost oprite de ucraineni.

„Acesta nu este sfârşitul poveştii care a început la 10 octombrie (…) rezistenţa (ucraineană) a stabilizat situaţia în acest moment, dar vedem unele lucruri şi nu s-a terminat”, a spus el. „În zilele următoare, ne aşteptăm ca situaţia să se agraveze”, a adăugat el, potrivit news.ro.

Avdiivka este un oraş industrial din Donbas care s-a aflat pe linia frontului cu mult înainte de invazia rusă din februarie 2022. Din 2014, forţele separatiste conduse de Moscova au încercat în zadar să cucerească şi să păstreze controlul asupra oraşului.

Update: Numărul morților după atacul rusesc cu rachete asupra Zaporojie a crescut la patru.

„Sub dărâmăturile unui bloc de apartamente, despre care autoritățile ucrainene spun că a fost lovit noaptea de o rachetă rusă, au fost găsite cadavrele altor două victime, ceea ce a adus numărul total de victime ale bombardamentelor la patru”, notează secretarul Consiliului Local, Anatoli Kurtev, potrivit BBC.

Operațiunile de căutare și salvare la locul casei distruse continuă.

Update: Preşedintele rus Vladimir Putin declară că livrarea de către SUA şi utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS „nu vor schimba radical situația de pe front şi nu vor face decât să prelungească agonia Ucrainei”.

„În primul rând, aceasta provoacă, desigur, rău şi creează o ameninţare în plus. În al doilea rând, noi vom putea desigur să respingem aceste atacuri. Războiul este război”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în China, informează Reuters.

„Lucrul cel mai important este că aceste rachete nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact. Aceasta este o altă greșeală a SUA”, a afirmat Putin. „Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia va fi prelungită”, a adăugat preşedintele rus.

De asemenea, potrivit lui Vladimir Putin, livrarea de ATACMS Ucrainei arată că „SUA sunt din ce în ce mai implicate în acest conflict”.

Potrivit a doi oficiali americani, SUA au furnizat în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, oferind Ucrainei o nouă capacitate semnificativă care ar putea permite forțelor sale să lovească noi ținte rusești care anterior erau inaccesibile. Rachetele ar fi fost deja folosite şi şi-au arătat eficiența, ruşii fiind luați prin surprindere.

SUA a ezitat să livreze sistemul de rachete tactice, sau ATACMS, de teama escaladării conflictului. Transferul indică faptul că calculul administrației Biden s-a schimbat după ce contraofensiva ucraineană a evoluat lent.

Întrebat în repetate rânduri în ultimele săptămâni despre situația sistemelor ATACMS, secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA nu are „nimic de anunțat”. 

Oficiali americani au precizat marți pentru CNN că Ucraina a folosit deja ATACMS, ale căror variante au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de km, pentru a ataca aerodromurile rusești Berdiansk și Lugansk din estul Ucrainei.

Nu este clar când au fost furnizate rachetele americane, arată CNN. Dar SUA au decis în ultimele săptămâni să le trimită discret, deoarece au vrut să-i ia prin surprindere pe ruşi, mai ales după luni de discuţii publice în contradictoriu cu privire la faptul dacă preşedintele Joe Biden va fi de acord să trimită armele, a declarat un oficial. Ruşii sunt conştienţi de raza de acţiune a rachetelor, iar SUA s-au temut că aceştia vor muta echipamentele şi armele din raza de acţiune înainte ca rachetele să poată fi folosite, a explicat oficialul, scrie Hotnews.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Ucraina are ATACMS şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru punerea în aplicare a acordurilor cu SUA.

„Astăzi, sunt deosebit de recunoscător Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt puse în aplicare. Ele sunt puse în aplicare foarte precis – ATACMS s-au dovedit a fi foarte bune”, a declarat marți Zelenski în discursul său de marți seara către compatrioți.

Rachetele ATACMS va oferi forțelor armate ucrainene capacitatea de a lovi ținte rusești aflate mult în spatele liniei frontului Acestea nu sunt primele arme pe care SUA l-au trimis Ucrainei. În august 2022, Pentagonul a recunoscut că a trimis neanunțat rachete antiradar HARM în Ucraina.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.