VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Ion Paladi, interpret: Drumul corect este să ne unim cu țara-mamă, cu România, să fim și noi în familia mare și frumoasă europeană

Tot ce înseamnă artă românească circulă fără hotar dincolo și dincoace de Prut. Cu mici supărări din cauza orelor petrecute în vamă, oamenii de artă au făcut unirea. Rămâne ca autoritățile să fie sigure de drumul pe care vrea să meargă Republica Moldova. Interpretul de muzică populară Ion Paladi spune că unionismul nu trebuie să fie un trend, dar o stare și un sentiment comun.

Ion Paladi: Moldova pentru mine înseamnă acasă, înseamnă acolo unde m-am născut, unde am copilărit alături de frații mei, unde am pășit și am făcut primii pași, unde am învățat, și am învățat lucruri frumoase la școală, de la profesorii mei dragi, pe care îi port în suflet și în inima mea, acolo unde cânt, acolo de unde am pornit pe acest drum frumos al cântecului popular alături de maestrul Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii”.

Vocea Basarabiei: În melodii deseori se folosește „of, of, of”, „of, of, of, inima mea”, „of, of, of, sufletul meu”. În general, e mult oftat pe palma asta de pământ?

Ion Paladi: Cred că da, cred că este mult oftat, mai ales că acum trăim și o perioadă așa, mai tumultoasă. Sperăm ca bunul Dumnezeu să aibă grijă de țărișoara noastră și să fim noi sănătoși, să fie pace în țărișoara noastră și să avem mai puține ofuri, să avem mai multe momente de bucurie, de veselie, pentru că noi suntem un popor vesel, un popor care avem tradiții frumoase, avem muzică frumoasă, folclor frumos, dansuri frumoase. În general, arta noastră este o artă extraordinar de frumoasă și niciun popor din lume nu are un folclor cum avem noi. Trebuie să ne mândrim cu acest lucru și să-l transmitem mai departe generațiilor care vin din urma noastră.

Vocea Basarabiei: Când ați spus „o perioadă tumultoasă pe care o trăim în aceste timpuri”, la ce v-ați referit?

Ion Paladi: La tot ce ne înconjoară acum – și pandemia, și războaiele care sunt lume, dar, dă mă rog, noi mergem înainte, viața merge înainte, trebuie s-o trăim și sperăm că o să vină și zile mai frumoase, și zile mai senine pentru noi.

Vocea Basarabiei: Atunci când se luptă răul cu binele, se zice că trebuie să învingă binele.

Ion Paladi: Așa este.

Vocea Basarabiei: Parcă atunci când se adună moldoveanul în jurul unei mese cu nemurele nu prea îl vedem necăjit, chinuit, oropsit, dar cum se termină statul la masă, gata, of că e greu, of că nu se poate, of că trebuie să beau, of că cine are grijă de mine… Nu e păguboasă această gândire?

Ion Paladi: E păguboasă, dar ar trebui să fim noi mai pozitivi și să ne bucurăm de viață, indiferent că avem o zi mai rea sau mai bună, trebuie să fim pozitivi în suflet, să gândim pozitiv și să mergem înainte, cu Dumnezeu.

Drumul corect este să ne unim cu Țara-mamă, cu România și, desigur, să fim și noi în familia mare și frumoasă europeană.

Vocea Basarabiei: Se discută mult despre direcția pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova. Care e acest drum corect?

Ion Paladi: Este o direcție clară, cel puțin pentru mine. În primul rând, să ne unim cu Țara-mamă, cu România și, desigur, să fim și noi în familia mare și frumoasă europeană.

Vocea Basarabiei: Artiștii de mult au scos hotarul de la Prut, pentru că nu mai există acum impedimente ca cineva din partea dreaptă a Prutului să vină pe partea stângă și invers. Credeți că e ușor să se ajungă la acest deziderat politic?

Ion Paladi: Eu cred că unirea era făcută de mult, dacă doreau cei de mai sus, pentru că noi încercăm s-o facem prin artă, prin cântec sau cum a făcut-o Grigore Vieru prin poezie, sau cum o face maestrul Nicolae Botgros. Sigur că populația este împărțită, să spunem așa, în două tabere, dar dacă și-ar dori foarte mult cei de sus, așa cum îmi doresc eu și cum își doresc o mare parte, pentru că oricum o mai mare parte își doresc această unire și această venire în acea familie a Europei, cred că de mult era făcută Marea Unire. Dar sperăm și ne dorim să trăim aceste timpuri, aceste momente, să fim din nou o țară mare și frumoasă cum am fost.

Ar trebui să nu mai avem această frontieră, să mergem în România așa cum mergem acasă la părinți…

Vocea Basarabiei: Dar ce ar schimba dacă Republica Moldova ar ajunge în acest spațiu al Uniunii Europene?

Ion Paladi: Eu cred că ar fi benefic pentru toți oamenii, am trăi mai bine, pentru că s-ar dezvolta altfel Republica Moldova, nu ar exista această vamă, pe care eu o trec de fiecare dată în fiecare săptămână și stau câte 2-3 ore în vamă, ceea ce mi se pare absurd, să mergi de acasă acasă și să stai 3 ore în vamă doar pentru ca să se uite într-un pașaport. Nu văd necesar acest lucru, când ar trebui să mergem deschis, să nu mai avem această frontieră, să mergem așa cum mergem acasă la părinți, cum mergem la frați acasă așa să mergem și în România.

Vocea Basarabiei: Mai mult de un milion de cetățeni ai Republicii Moldova se află peste hotare și cântecul lui Ion Paladi ajunge și în aceste comunități unde s-au stabilit cetățenii Republicii Moldova. Ce părere are Ion Paladi despre moldoveanul aflat în străinătate?

Ion Paladi: Eu cred că dacă acasă ar fi mai bine, s-ar întoarce cu siguranță toți acele sute de mii sau milioane care au plecat. Ce părere am despre diaspora noastră frumoasă de acolo? Chiar în luna noiembrie-decembrie vom merge într-acolo cu câteva evenimente, avem la Berlin, avem la Roma, la Londra, la Bruxelles, vom merge cu nașul meu, Corneliu Botgros. Și vreau să spun că sunt foarte doriți, sunt foarte însetați de muzica noastră de acasă și de fiecare dată când mergem acolo nu lipsește nici sărmăluța ceea, nici plăcintele noastre moldovenești și chiar dacă sunt plecați departe de casă, oricum, gândul lor este acasă.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explică ei dorul care îi macină?

Ion Paladi: Sunt oameni care-s plecați de mult-mult timp și plâng, chiar îi văd plângând la concert când cânt un cântec de mamă, când cânt un cântec de înstrăinare, pentru că îmi dau seama, fiind plecați de mult timp de acasă, îi răscolesc toate amintirile celea frumoase de locul unde au copilărit, de părinții care sunt și nu i-au văzut poate de ani de zile. Chiar dacă sunt plecați departe de casă, gândul lor și sufletul lor este aici, acasă, la țărișoara lor frumoasă.

Vocea Basarabiei: Și care alte planuri artistice are Ion Paladi?

Ion Paladi: Chiar câteva zile în urmă, de ziua mea de naștere am lansat un cântec nou – Hora fraților, împreună cu Viorica Macovei, pe care îl puteți viziona, asculta pe canalul meu de YouTube și urmează noi duete, noi cântece frumoase și colinde că, iată, se apropie sărbătorile frumoase de iarnă.

Vocea Basarabiei: Ce-și dorește cel mai mult acum Ion Paladi?

Ion Paladi: Sănătate și pace să fie. În rest, cred că bunul Dumnezeu o să aibă grijă de noi. Iar vouă, celor de la Vocea Basarabiei, vă urez sănătate multă, să aveți parte de lucruri frumoase, lucruri minunate și emisiuni frumoase în continuare!

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.