VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 601: Kievul susţine că a distrus 9 elicoptere ruseşti în atacuri asupra aerodromurilor

Update: Forţele speciale ucrainene au atacat marţi dimineaţă două aerodromuri militare ruseşti, afirmând că au reuşit să distrugă nouă elicoptere, un sistem de rachete antiaeriene şi un depozit de muniţii, scrie POLITICO.

Atacurile au avut loc în Berdiansk, un oraş ocupat din regiunea sudică Zaporojie, şi la un aerodrom din Luhansk, oraş ocupat din estul Ucrainei.

Forţele speciale au reuşit, de asemenea, să avarieze cu succes pistele de aterizare ale aerodromurilor, a declarat Ucraina, menţionând că acţiunea a purtat numele de „Operaţiunea Libelula”.

„Depozitul de muniţii din Berdiansk a fost detonat în jurul orei 4 a.m. Expoziile din Luhansk au continuat până la ora 11 a.m. Pierderile în efectivele inamicului se ridică la zeci de morţi şi răniţi. Cadavrele sunt încă scoase de sub dărâmături”, au precizat Forţele ucrainene pentru operaţiuni speciale într-un comunicat, citat de news.ro.

Update: Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru „reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, informează AFP.

Această propunere a fost adoptată cu 512 voturi ”pentru”, 45 de voturi ”contra” şi 63 de abţineri.

Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin numit „Instrumentul pentru Ucraina”, potrivit Agerpres.

Update: Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 800 de soldați, 14 tancuri, 10 de alte blindate, 26 de tunuri, 22 diferite vehicule și 1 echipament special.

Update: Kremlinul a spus marți că este „puțin probabil” ca relațiile Rusiei cu Varșovia să se îmbunătățească după ce opoziția proeuropeană a câștigat alegerile parlamentare din Polonia, țară care este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în Europa.

„Deocamdată, este puțin probabil, deoarece probabil că nu există niciun grup din cadrul puterii poloneze care să fi menționat, în mod deschis sau voalat, necesitatea restabilirii relațiilor cu Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția de stat TASS.

„Polonezii nu ne plac, nu au relații de prietenie cu noi și adoptă o poziție foarte, foarte ostilă în toate problemele care ne privesc”, a declarat Peskov, adăugând că este „absurd ca două state vecine să fie atât de ostile una față de cealaltă”.

Forțele ruse și-au continuat ofensiva cu scopul de a încercui Avdeevka din regiunea Donețk. Unitățile ruse nu au avut succes, dar s-ar putea să-și intensifice în curând încercările de a înconjura orașul.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), este probabil ca forțele ruse să continue operațiunile ofensive în acest ritm redus și să rămână o amenințare pentru forțele ucrainene din zonă, chiar dacă acum este puțin probabil să realizeze o mișcare decisivă sau să încercuiască Avdeevka.

Totodată, Rusia urmărește să străpungă apărarea ucraineană și în zona nord-estică Kupiansk-Liman, după o intensificare bruscă a luptelor, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

„Inamicul se pregătește, se pregătește serios pentru acțiuni ofensive, aducând efective. Scopul principal este de a sparge apărarea trupelor noastre și de a ne recuceri teritoriul”, a spus Sîrski pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a confirmat activitatea militară intensă în zonă, afirmând că trupele sale au respins 10 atacuri ucrainene în zona Kupiansk și alte două în zona adiacentă Liman.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.