Update: UE a extins cu un an, până în martie 2025, dreptul refugiaților din Ucraina de a rămâne în statele membre, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva țării lor continuă, scrie The Guardian.
UE a implementat o directivă de protecție temporară la câteva zile după invazia Moscovei, în februarie 2022, pentru a permite milioanelor de oameni care fug din Ucraina să rămână în statele membre, unde au acces la piața muncii, asistență medicală și educație, scrie hotnews.ro. Măsura era stabilită până în martie 2024.
„UE va sprijini poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie. Prelungirea statutului de protecție oferă certitudine celor peste patru milioane de refugiați care au găsit un adăpost sigur în UE. Războiul Rusiei împotriva vecinului său a continuat fără niciun semn de atenuare timp de 19 luni, Moscova lansând lovituri asupra infrastructurii civile din toată Ucraina”, a declarat ministrul spaniol de Interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Update: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev.
Secretarul general al NATO a declarat că trupele ucrainene „câştigă teren puţin câte puţin” în contraofensiva împotriva armatei ruse, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că aderarea ţării sale la NATO este doar o chestiune de timp, relatează Reuters şi AFP, citat de Agerpres.
„Astăzi, forţele voastre avansează. Se confruntă cu lupte crâncene, dar câştigă teren puţin câte puţin”, a spus Stoltenberg, la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.
„Ucrainenii luptă pentru familiile lor” şi pentru „libertatea lor”, în timp ce Moscova luptă pentru „iluziile sale imperialiste”, consideră secretarul general al NATO.
Update: Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a numit trei noi adjuncți miercuri, la mai bine de o săptămână după ce a anunțat că departamentul „repornește” în urma unei concedieri în masă a personalului.
Pe contul său oficial de Facebook, Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a spus că „schimbările vor fi notabile de către soldații noștri”.
El a numit următoarele persoane drept „ministru adjunct al apărării al Ucrainei” cu portofolii diferite:
- Yurii Dzhygyr (finanțe)
- Nataliia Kalmykova (dezvoltare socială)
- Kateryna Chernogorenko (dezvoltare digitală)
Transformarea recentă a oficialilor apărării vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a demis ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, la începutul lunii, invocând necesitatea unor „noi abordări”.
Schimbarea conducerii a urmat mai multe scandaluri de corupție militară.
Update: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 330 de soldați, 4 tancuri, 12 alte blindate, 38 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 23 de diferite vehicule.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of Sept. 28, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/y5yl3Ci9QQ
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 28, 2023
Update: Cancelarul german Olaf Scholz a împiedicat transferul de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, deoarece se teme că acest lucru va duce la o confruntare cu Rusia, scrie The Wall Street Journal (WSJ) citat de BBC.
Potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal, Scholz era îngrijorat de faptul că personal militar german va trebui să lucreze pentru integrarea rachetelor pe avioanele ucrainene, iar acest lucru ar presupune deplsarea în Ucraina, o măsură care, potrivit acestuia, ar necesita un vot din partea parlamentului german.
În plus, Scholz se temea că prezența unor militari germani în Ucraina ar putea provoca „o confruntare directă cu Rusia”.
Taurus este o versiune germană a rachetelor Storm Shadow și Scalp pe care Marea Britanie și Franța le-au trimis deja în Ucraina, dar are diferențe importante. Greutatea sa este de 1400 kg, iar raza de acțiune este de 500 km. Rachetele sunt conceput pentru a depăși apărarea antiaeriană densă prin zbor la altitudini foarte joase, ținând cont de teren.
În noaptea de 28 septembrie ruși au lansat 44 de drone „Shahed” asupra Ucrainei, în special în regiunile Odesa și Nikolaev din sudul țării.
Apărarea antiaeriană ucraineană anunță că a distrus 34 de drone de fabricație iraniană „Shahed” și 6 drone de recunoaștere.
„Forțele și mijloacele Forțelor Aeriene, în interacțiune cu apărarea antiaeriană a Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus 34 de drone „Shahed”! În luptă au fost implicate aviația, unități anti-aeriene și grupuri mobile de pompieri”, se arată în raportul publicat joi dimineața de Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina.
Forțele ruse vizează în mod regulat aceste regiuni din sudul Ucrainei, cu porturi la Marea Neagră, unde infrastructura portuară este vitală pentru comerțul maritim.
Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în aceste zile Rusia bombardează Hersonul cu o brutalitate aparte.
”Ţintind case, ferme, magazine şi infrastructură. Este o teroare deliberată din partea ocupantului”, a spus Zelenski.