VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nadejda Cepraga, interpretă: Rămânem cu moștenirea literară fără de preț a marelui Druță, pe care suntem obligați s-o păstrăm

Artista Poporului, Nadejda Cepraga, a recunoscut pentru Vocea Basarabiei că vestea despre moartea marelui scriitor Ion Druța a zdrobit-o.

Artista ne-a mărturisit că vorbea periodic la telefon cu maestrul Ion Druță. Potrivit ei, în ciuda bolii, Ion Druță avea mereu spiritul optimist.

Recunosc, această veste m-a zdrobit. Vorba e că periodic ne dădeam telefoane cu Maestrul Druță și Dumnealui, în ciuda bolii, avea mereu spiritul optimist. Trebuie să conștientizăm faptul că pentru noi e o mare onoare să trăim în epoca acestui mare filosof și gânditor. Plecarea Dumnealui constituie o pierdere uriașă și irecuperabilă pentru Universul Literar. Câte o dată, în timpul discuției cu Ion Druță, mă prindeam la gândul că spiritul Dumnealui – este fără de margini, de necuprins, e un fel de cosmos ce depășește rațiunea omenească. Atâta înțelepciune și filozofie găsim în creațiile dumnealui, precum ”Biserica Albă”, ”Toiagul păstoriei”, ”Casa Mare”, ”Balade din câmpie” etc”, a declarat pentru Vocea Basarabiei Artista Poporului.

Totodată, Nadejda Cepraga susține că Ion Druță îi dădea să-i citească lucrările, până acestea să fie publicate.

Marele Maestru Druță – căci nu pot să-l numesc altfel, avea un obicei frumos: îmi dădea să citesc lucrările, până acestea să fie publicate. Cred că nu am dreptul să dezvălui toate tainele acestor scrieri, dar, cu siguranță, pot spune că ele erau despre valorile noastre veșnice – familia, casa, cotidianul… Ion Druță poseda o filozofie planetară. Scria simplu despre lucruri complexe. Iar pentru a le percepe sensul lor, trebuia să fii apt să parcurgi adevărate călătorii în timp. Aceasta este trăsătura de caracter distinctă și inedită a Marelui Druță. L-am telefonat după ziua Dumnealui de naștere. Simțeam că îi este greu să vorbească. Mi-a zis atunci aproape în surdină ”Nadya, data viitoare să-mi fredonezi la telefon cântecul cela al nostru – ”Ionică-Ionele”. Mă gândeam, că bine ar fi să găsesc timp mai repede și să i-l cânt, să-i facă plăcere. Dar nu a fost să fie. Acum înalț rugi pentru ca sufletul Dumnealui să-și găsească liniștea. Iar noi, contemporanii Epocii Druță, rămânem cu amintirea și cu moștenirea literară fără de preț, pe care suntem obligați s-o păstrăm!”, a mai declarat interpreta.

Reamintim că azi-dimineața, la ora 10.00, la Moscova, a murit scriitorul Ion Druță. Pe 3 septembrie scriitorul și publicistul Ion Druță a împlinit 95 de ani.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.