Update: În jur de 15 oameni au fost răniți ca urmare a unei explozii în orașul Taganrog, din Rusia, pe țărmul Mării Azov și aproape de granița cu Ucraina.
Ministerul apărării de la Moscova susține că explozia s-a produs după „doborârea unei rachete ucrainene S-200 deasupra orașului”.
„Regimul de la Kiev a efectuat un atac terorist cu o rachetă antiaeriană S-200 modificată pentru a ataca infrastructura rezidenţială a oraşului Taganrog, în regiunea Rostov”, au transmis reprezentanții statului agresor.
Potrivit acestuia, racheta a fost interceptată de antiaeriana rusă, dar resturi ale acesteia au căzut peste zone locuite ale oraşului şi au provocat, astfel, victime la sol, potrivit Digi24.ro.
Guvernatorul regiunii Rostov-pe-Don, Vasili Golubev, a anunţat, iniţial, o explozie provocată de o rachetă căzută în apropierea unei cafenele din Taganrog şi rănirea a 15 persoane lovite de cioburile geamurilor sparte. El a precizat, ulterior, că nouă persoane au fost spitalizate cu răni de gravitate uşoară sau medie.
După anunţul iniţial despre racheta doborâtă deasupra acestui oraş, autoritățile ruse au revenit cu o nouă declaraţie în care menţionează că încă o rachetă ucraineană a fost doborâtă în apropierea aceleiaşi localităţi, iar resturile acestei rachete au căzut într-o zonă nelocuită.
Oraşul Taganrog se află la aproximativ 50 de kilometri de granița ucraineană, pe drumul către portul ucrainean Mariupol, ocupat de trupele ruse după un asediu devastator anul trecut.
Update: Până la 200 de soldați ruși și comandantul orașului ocupat Tokmak au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a declarat un oficial ucrainean, citat de CNN.
„Forțele noastre de apărare au acționat cu succes asupra pozițiilor ocupanților din Tokmak”, a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol din sudul Ucrainei.
Fedorov se află în teritoriul ocupat de Ucraina și afirmațiile sale nu pot fi confirmate, dar a susținut că rapoartele serviciilor de informații potrivit cărora o bază rusă de la o uzină din oraș a fost lovită.
Nu există nicio modalitate de a confirma afirmațiile și nu există în prezent nicio dovadă vizuală a unui atac asupra uzinei. Cu toate acestea, o rețea de socializare pro-rusă a afirmat marți că „AFU a bombardat masiv Tokmak. Preliminar, au fost înregistrate 6 lovituri”, potrivit Hotnews.ro.
Un oficial numit de Rusia în Zaporojia ocupată, Vladimir Rogov, a vorbit, de asemenea, despre o serie de explozii în oraș în aceeași zi, postând o înregistrare video cu incendii într-o zonă deschisă care nu a putut fi geolocalizată.
Forțele ucrainene țintesc Tokmak în mod regulat, deoarece este un nod important pentru apărarea rusă.
Update: Forțele ucrainene din sudul țării au atins pentru prima dată una dintre liniile defensive ale Rusiei „dinții de dragon” din regiunea Zaporoje, potrivit unui nou videoclip care circulă pe rețelele de socializare ruse, transmite CNN.
Videoclipul arată un vehicul militar ucrainean mișcându-se pe un câmp, îndreptându-se spre un șir de „dinți de dragon” – piramide de beton și bară de armătură care resping avansurile tancurilor.
CNN a geolocalizat videoclipul într-o zonă la est de micile sate Nove și Kharkove din regiunea Zaporoje din Ucraina.
Rusia a instalat sute de mile din aceste apărări, în încercarea de a-și bloca câștigurile teritoriale și de a opri contraofensiva Ucrainei.
⚡️Ukrainian equipment spotted near the so called “first line of defence” pic.twitter.com/2wfmCfxDol
— War Monitor (@WarMonitors) July 27, 2023
Update: Deputații Parlamentului ucrainean au prelungit legea marțială și mobilizarea generală pentru încă 90 de zile și este valabilă până la data de 15 noiembrie.
Legea marțială a fost introdusă în Ucraina pe 24 februarie 2022, ziua în care a început operațiunea militară specială rusă. A doua zi, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală. Mai multe detalii aici.
Update: Tancurile americane Abrams vor ajunge probabil pe câmpul de luptă ucrainean în septembrie, potrivit a șase surse ale publicației Politico.com.
Planul este de a trimite câteva tancuri Abrams în Germania în august, unde vor fi supuse unor recondiționări finale. Odată ce acest proces va fi finalizat, primul lot de Abrams va fi trimis în Ucraina luna următoare.
Update: Evgheni Balițki, șeful administrației rusești din regiunii ocupate Zaporojie, a descris situația de pe linia frontului din această regiune ca fiind „tensionată”.
Balitski susține că forțele rusești controlează direcția Vremivka, care se află chiar peste granița regională dintre Zaporojie și Donețk. „Inamicul suferă pierderi semnificative, dar încearcă să reziste în partea de nord-vest a satului Staromaiorske”, a declarat el, menționând satul pe care ucrainenii au anunțat ieri că l-au cucerit.
Update: Servicile Secrete americane au publicat un raport în care arată că Beijingul ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale și că probabil, în acest context, îi oferă și tehnologie militară și cu dublă utilizare, transmite Reuters.
„China oferă o tehnologie cu dublă utilizare pe care armata Moscovei o folosește pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui cordon internațional de sancțiuni și controale”, se arată în raportul Biroului Directorului de Informații Naționale (ODNI).
Raportul vine după ce China a negat constant de la începutul războiului că ar furniza Rusiei orice fel de echipamente militare. În ciuda acestui fapt, în raportul publicat de ODNI se arată că Beijingul expediază echipamente de navigație, sisteme electronice de bruiere și piese pentru avioane de luptă către companii cu caracter militar deținute de guvernul rus.
„Registrele vamale arată că societăţile de apărare deţinute de statul chinez expediază echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă către societăţi de apărare deţinute de guvernul rus şi sancţionate”, se arată în raport.
De asemenea, documentul precizează că Beijingul a devenit „un partener şi mai important” al Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut.
La finalul raportului, ODNI a subliniat că nu are acces la suficiente informații prin care să poată determina cu exactitate exporturile chineze. În ciuda acestui fapt, cei care au întocmit raportul au consultat datele vamale rusești, care au arătat că, începând cu luna martie, China “a livrat mai mult de 12 milioane de dolari în drone și piese pentru drone” către Rusia.
Update: Ucraina a efectuat un atac cu dronă care nu a provocat pagube sau victime, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vineri dimineaţă, fără a preciza locul exact, notează AFP, citată de Agerpres.
„În cursul nopţii, a avut loc o tentativă de atac cu dronă a inamicului, drona a fost doborâtă de forţele Ministerului Apărării”, a scris Serghei Sobianin pe Telegram.
Nu există „nici pagube, nici victime”, a adăugat el. Edilul nu a oferit mai multe informaţii despre acest atac.
Luni, Kievul a revendicat responsabilitatea pentru un atac nocturn cu drone care au lovit Moscova.
Contraofensiva ucraineană pare să se intensifice în sud în ultimele zile în efortul de a străpunge apărarea rusă. Forțele ucrainene au obținut succes în regiunea sudică Japorojie, cucerind satul Staromaiorske.
Atât sursele ruseşti, cât şi cele ucrainene au raportat lupte intense de-a lungul liniilor de front din regiunea sudică Zaporojie.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat joi seara un videoclip în care soldaţii ucraineni afirmă că au recucerit satul Staromaiorske, aflat la este de oraşul Zaporojie, în apropierea liniei de front din această regiune.
În videoclip apare un grup de soldaţi cu drapelul ucrainean, iar unul dintre ei afirmă că luptătorii ucraineni „şi-au îndeplinit sarcina şi au eliberat satul”.
Videoclipul a fost postat pe contul de Facebook al preşedintelui ucrainean cu mesajul: „Sudul nostru! Băieţii noştri!”
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forțele rusești au desfășurat joi operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, în Bahmut, de-a lungul liniei dintre Avdiivka și orașul Donețk și în zona de frontieră dintre Donețk și regiunea Zaporojie, dar nu au făcut niciun avans confirmat.
Forțele ucrainene au continuat joi operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului și au avansat la sud de Bahmut, în zona de frontieră dintre Zaporojie și regiunea Donețk și în vestul regiunii Zaporojie, notează ISW.
NEW: #Ukrainian forces continued #counteroffensive operations on at least three sectors of the front on July 27 and made gains in some areas but do not appear to have continued significant mechanized assaults south of #Orikhiv in western #Zaporizhia.https://t.co/QRtxa3oDpB pic.twitter.com/FafCCMrgkM
— ISW (@TheStudyofWar) July 28, 2023