VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 518: Două rachete de croazieră rusești trase din Marea Neagră, doborâte de ucraineni

Update: Marea Britanie avertizează că Rusia se pregătește să atace nave civile în Marea Neagră.

„Premierul britanic Rishi Sunak a împărtășit aceste informații cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Este o nouă escaladare, după atacurile susținute ale Rusiei asupra țintelor civile din regiunea Odesa, după retragerea Moscovei din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

De asemenea, din datele serviciilor de informații din Marea Britanie, Rusia ar fi amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene.

Oficialii britanici confirmă evaluarea Statelor Unite, conform căreia este Rusia întreprinde o operațiune coordonată pentru a da ulterior vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Casa Alba a lansat avertismente similare cu privire la posibile atacuri asupra navelor civile și la amplasarea de mine marine de către Rusia.

Astăzi, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în ședințe succesive pe tema Ucrainei, solicitate de Moscova și de Kiev”, a relatat Claudiu Ștefan, redactor Antena 3 CNN.

Update: După luni de tăcere, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recunoscut implicarea sa în atacul asupra podului din Crimeea din octombrie anul trecut, relatează CNN.

„Ofițerii SBU au nimicit inamicul în cele mai fierbinți locuri și au făcut totul pentru a ne elibera pământul cât mai curând posibil. Distrugerea podului din Crimeea este una dintre realizările noastre”, a declarat șeful SBU, Vasil Maliuk, la o ceremonie desfășurată la Kiev pentru a marca emiterea unui timbru poștal care sărbătorește serviciile de securitate.

La începutul acestei luni, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a devenit primul oficial ucrainean care a recunoscut în mod direct că Ucraina a fost responsabilă pentru atac, care a implicat o explozie puternică pe pod, care a implicat un camion-capcană, scrie Hotnews.ro.

Update: Forțele aeriene ucrainene spun că două rachete de croazieră rusești trase din Marea Neagră au fost doborâte, dar sunt așteptate mai multe, relatează CNN.

„Inamicul a lansat un atac cu rachetă de croazieră Kalibr din Marea Neagră. Rachetele ar fi fost lansate de pe un submarin rus”, potrivit surselor citate, adăugând că atacul a avut loc în jurul orei 13:00, ora locală.

Update: Premierul Denis Şmîgal a anunţat miercuri că guvernul ucrainean va aloca, pentru restul acestui an, aproape un miliard de euro, pentru finanţarea producţiei interne de drone, potrivit EFE.

Acum un an, datorită iniţiativei UNITED24 a preşedintelui Volodimir Zelenski, am colectat patru miliarde de grivne (aproximativ un miliard de euro) pe care i-am investit în producătorii ucraineni de drone„, a afirmat prim-ministrul Ucrainei Denis Şmîgal la un eveniment public, referindu-se la iniţiativa prezidenţială de a obţine donaţii.

Premierul a reamintit că, la vremea respectivă, în proiect erau implicate aproximativ zece companii.

„Astăzi sunt peste 40 de companii care au încheiat contracte cu statul, iar producţia internă de drone a crescut de zece ori”, a punctat el, potrivit digi24.ro.

Update: O delegație rusă condusă de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a ajuns în Coreea de Nord, iar miercuri i se va alătura o delegație chineză, pentru a celebra a 70-a aniversare a „Zilei Victoriei” în Războiul Coreean, scrie BBC.

Delegația rusă condusă de Serghei Șoigu a fost primită cu fast pe pista aeroportului din Phenian, unde a fost instalat un banner roșu cu mesajul, în coreeană și rusă: „Bine ați venit, tovarășe ministru al apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu!”.

Update: Marinarii ruși ar putea încerca să intercepteze nave comerciale în Marea Neagră, reiese din raportul zilnic al serviciilor de informații militare ale Ministerului britanic al Apărării, citat de BBC.

Flota rusă din Marea Neagră s-a regrupat după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele, iar corveta modernă „Serghei Kotov” a fost transferată în partea sudică a Mării Negre pentru a patrula ruta maritimă dintre Bosfor și Odesa, afirmă autorii raportului.

Există o posibilitate reală ca această navă să facă parte din grupul operativ de interceptare a navelor comerciale, care, din punctul de vedere al Rusiei, pot fi trimise în Ucraina, precizează publicația.

În ajun, Ministerul rus al Apărării a susținut că „Serghei Kotov” a fost atacat de drone ucrainene. „În această seară, forțele armate ale Ucrainei au încercat fără succes să atace nava de patrulare „Serghei Kotov” a Flotei Mării Negre, care îndeplinește sarcinile de control al navigației în partea de sud-vest a Mării Negre (la 370 km sud-vest de Sevastopol), cu două ambarcațiuni rapide cu ghidaj maritim fără pilot”, se arată în mesajul ministerului rus.

Potrivit departamentului militar rus, „Serghei Kotov” continuă să își îndeplinească sarcinile atribuite.

Update: În momentul în care liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat la 24 iunie, revolta armată eșuată, liderul de la Kremlin a fost „paralizat” și incapabil să acționeze, conform unor oficiali ucraineni și altor oficiali de securitate din Europa, relatează The Washington Post. 

De asemenea, conform oficialilor, președintele rus Vladimir Putin nu a lansat niciun ordin în acea zi. În plus, liderul de la Kremlin ar fi fost atenționat de serviciile de securitate rusești cu minimum două sau trei zile înainte că Evgheni Prijgoin, punea la cale revolta, conform evaluărilor serviciilor de informații comunicate cu sursa citată. 

Mai mult decât atât, s-au luat măsuri pentru a crește securitatea „în mai multe facilități strategice, inclusiv la Kremlin, unde personalul din garda prezidențială a fost mărit și au fost distribuite mai multe arme, dar în rest nu au fost luate măsuri”, au dezvăluit oficialii. 

Apoi, când a devenit realitate, a existat o paralizie la toate nivelurile… A existat o consternare și o confuzie absolută. Pentru o lungă perioadă de timp, nu au știut cum să reacționeze„, a mai adăugat acesta. 

Această prezentare a situației oferă cea mai detaliată privire asupra paraliziei și a haosului din interiorul Kremlinului în primele ore ale celei mai mari provocări la adresa puterii lui Putin, susțin jurnaliștii occidentali.

Update: Rusia ar putea ţinti nave civile în Marea Neagră în încercarea de a „distruge” exporturile Ucrainei după încetarea unui acord crucial privind exportul de cereale prin porturile ucrainene, a avertizat marţi guvernul britanic, transmite Agerpres.

Avertismentul intervine după ce premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „consternat” de atacurile ruseşti asupra oraşului Odesa în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski, în cadrul căreia a subliniat eforturile britanice pentru reluarea Iniţiativei Mării Negre, căreia Moscova i-a pus capăt.

„Marea Britanie consideră că Rusia ar putea să escaladeze campania de distrugere a exporturilor de alimente din Ucraina ţintind nave civile în Marea Neagră”, a avertizat ministrul de externe britanic, James Cleverly, adăugând că guvernul britanic va sesiza acest „comportament de neconceput” în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

„Rusia ar trebui să înceteze să mai ţină ostatice livrările de alimente la nivel global şi să revină în acord”, a afirmat Cleverly.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski în cadrul discursului de marți seara i-a avertizat pe politicienii şi oficialii care ar urmări să se îmbogățească de pe urma războiului sau care ar trăda statul, după ce un deputat ucrainean a fost arestat pentru colaborare cu Rusia. Acesta a declarat că „orice îmbogățire personală în detrimentul intereselor Ucrainei declanșează cel puțin furie”.

„Vreau să avertizez toţi parlamentarii, funcţionarii şi toţi cei care ocupă funcţii publice: atunci când căutaţi arme pentru stat, când toată atenţia este îndreptată spre a avea artilerie, rachete, drone, când vedeţi şi simţiţi în mod constant forţa morală pe care soldaţii noştri, poporul nostru – care face tot ce este posibil şi imposibil pentru a câştiga şi a păstra libertatea – au câştigat-o pentru Ucraina, atunci orice trădare internă, orice „plajă” sau orice îmbogăţire personală în detrimentul intereselor Ucrainei va provoca cel puţin furie. Furie. Ţineţi minte acest lucru. Imaginaţi-vă câte milioane de inimi din Ucraina au simţit aceeaşi furie”, a accentuat Zelenski.

„Vreau ca toţi deputaţii şi oficialii să mă audă acum: trebuie să munciţi. În Ucraina şi pentru interesele poporului ucrainean. Sunt recunoscător acelor parlamentari care sunt cu adevărat preocupaţi de interesele statului. Iar cei care se gândesc cum să-şi petreacă mai mult timp în străinătate şi caută călătorii de afaceri „profitabile”, astfel încât să le combine cu afacerile, prietenii sau „plajele” – nu se vor mai afla printre ei”, a punctat Zelenski.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.