Moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva activității Ministerului Educației și Cercetării a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Moțiunea a fost susținută doar de 18 deputați.
Ministrul Educației, Dan Perciun a răspuns acuzațiilor aduse, recunoscând că sistemul educațional se confruntă cu probleme, cum ar fi deficitul de cadre didactice, dar a respins vehement afirmațiile opoziției.
Moțiunea a fost înaintată de 22 de deputați din Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Motivele invocate pentru exprimarea neîncrederii se referă la presupuse nereguli în aplicarea politicilor educaționale de către Ministerul Educației și Cercetării, managementul necorespunzător al instituțiilor aflate în subordine, gestionarea defectuoasă a resurselor financiare și lipsa de politici eficiente privind salarizarea și adaptarea sistemului educațional la cerințele actuale.
În luarea sa de cuvânt, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, s-a referit la realizările și prioritățile în domeniul educației. Rămân prioritare acțiunile ministerului pe cele patru dimensiuni esențiale: salarizare, debirocratizare, recalificare și statutul profesorilor. În perioada 2021-2025, salariile medii ale profesorilor și educatorilor au fost majorate, în medie, cu 15 % pe an.
De asemenea, au fost făcute investiții majore în formarea continuă și recalificarea cadrelor didactice. Ministrul Educației și Cercetării a vorbit și despre atragerea tinerilor specialiști în domeniu, menționând despre majorarea numărului de studenți la științele educației și a tinerilor angajați în domeniul educației.
„Sistemul educațional are nevoie, mai mult decât oricând, de predictibilitate, de o viziune pe termen lung, asumată și susținută, inclusiv de Parlament. Are nevoie de investiții și de consens care să asigure continuitatea inițiativelor începute. Are nevoie de empatie, în așa fel încât schimbările pe care le facem să fie optime atât pentru profesori, părinți, cât și pentru copii. Este nevoie de viteză, iar ceea ce facem la minister este să injectăm cât mai multă viteză în procesul de reformă”, a menționat, în discursul său, Dan Perciun.
Reamintim că la data de 20 februarie Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat o nouă moțiune simplă în Parlament, vizând politicile Ministerului Educației și Cercetării. Astfel, ministrul Dan Perciun a fost acuzat de „eșecul de a corecta conținutul manualelor școlare criticate pentru erori și interpretări distorsionate” și de „gestionarea defectuoasă a resurselor financiare publice”.