VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 470. Rusia anunță că a respins ofensiva ucraineană în Zaporojie: „Inamicul se retrage cu pierderi grele”

Update: Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

„Astăzi, la ora 01.30 (22.30 GMT) a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate”, a afirmat ministrul într-un comunicat, potrivit AFP, Reuters și Agerpres.

„Inamicul a fost detectat la timp de forţele noastre de recunoaştere şi o lovitură preventivă a fost lansată de forţele noastre de artilerie şi aviatice şi cu folosirea de arme anti-tanc”, a adăugat Şoigu.

„Inamicul a fost stopat şi se retrage cu pierderi grele”, a continuat ministrul, potrivit căruia „forţele inamice special formate pentru punerea în aplicare a acestei străpungeri nu şi-au îndeplinit misiunea”.

Tot potrivit lui Şoigu, „în urma unei bătălii de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni”, afirmaţii ce nu pot fi verificate, totuşi, din surse independente.

Update: Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul ţării, a estimat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev.

„Fără o sursă de aprovizionare cu apă, este imposibil să cultivi legume. Cerealele şi oleaginoasele vor fi cultivate pe baza unui model cu randament scăzut”, a precizat Ministerul Agriculturii de la Kiev într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, situat pe linia frontului dintre forţele ruse şi cele ucrainene, va duce la inundarea a zeci de mii de hectare de tren agricol în sudul Ucrainei şi ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare de teren rămase fără irigaţii într-o zonă de „deşert”.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a adăugat că terenul inundat va necesita o analiză agro-ecologică completă a condiţiilor din sol şi, în majoritatea cazurilor, vor trebui aplicate proceduri speciale de refacere a solului, potrivit antena3.ro.

Update: Primii opt ucraineni au primit deja compensații bănești pentru repararea locuințelor deteriorate din cauza războiului.

Despre aceasta a anunțat viceprim-ministrul pentru Reconstrucția Ucrainei, Aleksandr Kubrakov, care a precizat că banii sunt alocați cadrul programului de stat „Renovare”.

El a mai menționat că în prezent se oferă compensații pentru locuințele complet distruse.

„Astăzi este o zi importantă, deoarece primii opt cetățeni primesc deja compensații în cadrul programului „Renovare”. A că acum oamenii trebuie să primească compensații pentru a-și putea construi noi locuințe”, a mai subliniat oficialul, potrivit unian.net.

Update: Armata ucraineană a lansat un contraatac mult așteptat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o fază crucială în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, anunță publicația americană The Washington Post.

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul țării, potrivit unor persoane din forțele armate ale țării, într-un impuls semnificativ spre teritoriul ocupat de ruși. Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit pentru sursa citată sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public despre evoluția pe câmpul de luptă.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea sa de joi că „pe fondul unei imagini operaționale extrem de complexe, luptele grele continuă în mai multe sectoare ale frontului. În majoritatea zonelor, Ucraina deține inițiativa”.

Contraofensiva se intensifică pe măsură ce criza se accentuează în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde o breșă în barajul și centrala hidroelectrică Kakhovka, controlate de Rusia, a trimis marți apa peste malurile râului Nipru și în zeci de comunități rezidențiale atât în teritoriile ucrainene, cât și în cele controlate de Rusia. Inundațiile vaste au redesenat, de asemenea, câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.

În regiunea Zaporijie, în calea Ucrainei se vor ivi obstacole cumplite, scrie The Washington Post. Forțele rusești au petrecut luni de zile fortificând zona cu mine și tranșee. Un membru al unei brigăzi care participă la ofensiva din sud-est a descris „lupte grele continue”.

„Este foarte dificil pe teren”, a declarat el joi dimineață. „Artileria și aviația noastră lucrează, dar și rușii lucrează, de asemenea. Este dificil atât pentru noi, cât și pentru ei. Forțele armate avansează. Dar nu atât de repede pe cât ne-am dorit”.

Se așteaptă ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni și va servi drept un test esențial al unei strategii conduse de SUA pentru a pregăti forțele ucrainene cu cele mai avansate tactici de război.

Update. Volodimir zelenski efectuează o vizită în regiunea Herson afectată de inindațiile provocate de distrugerea barajului Nova Kakhovka. Salvarea oamenilor și contracararea ecocidului sunt măsurile luate urgent de autorități, anunță Zelenski și mulțumește celor care ajută populația.

„Numeroase probleme umanitare. Trebuie să răspundem la toate. Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută oamenii! Mulțumesc tuturor celor care condamnă crimele ocupanților ruși! Rusia trebuie trasă la răspundere pentru tot ceea ce face împotriva vieții și a oamenilor”, a scris Zelenski pe Twitter.

Update: Distrugerea barajului peste Nipru schimbă linia frontului în sud. Fortificațiile de apărare ale rușilor au fost distruse, fiind nevoiți să se retragă și 15 km în unele zone. 

Institutul pentru studiul Războiului (ISW) explică în analiza sa zilnică faptul că distrugerea barajului Nova Kakhovka schimbă în mod semnificativ geografia și topografia sectorului de front din Herson, în sudul Ucrainei. Inundațiile perturbă puternic pozițiile defensive pregătite de ruși pe malul estic (stâng) al Niprului, afectând în special pozițiile rusești Hola Prystan și Oleshky.

Forțele ruse au folosit anterior aceste poziții pentru a bombarda orașul Herson și alte localități din apropiere.Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse și-au relocat personalul și echipamentele militare de la 5-15 kilometri de zona inundabilă. Cantitatea de echipamente grele rusești pierdute în primele 24 de ore de inundații este neclară.

Consilierul administrației militare din regiunea Herson, Serhiy Klan, a declarat că locuitorii localităților din zonele ocupare de ruși, așteaptă pe acoperișuri, fără hrană și apă, ca administrația de ocupație să le ofere ajutor și să-i evacueze, în timp ce soldații ruși și-au abandonat pozițiile și au fugit.

Mai multe localități din împrejurimi sunt aproape în întregime inundate, nivelul apei ajungând la înălțimea unei clădiri cu un etaj în unele zone. Cel puțin 30 de așezări sunt parțial sau complet inundate, dintre care 19 sunt situate pe teritoriul controlat de Ucraina și restul pe teritoriile ocupate de Rusia.

Un bilanț inițial indică trei decese confirmate în urma inundațiilor, provocate de distrugerea barajului Nova Kakhovka, însă numeroase persoane sunt date dispărute, iar operațiunile de salvare sunt abia la început.  Zelenski a declarat că este imposibil de prezis câte persoane vor muri în zonele ocupate de Rusia, îndemnând la o „reacție clară și rapidă din partea lumii” pentru a sprijini victimele. 

Rușii au împiedicat civilii din teritoriile ocupate să fugă de inundații sau să îi salveze pe ceilalți, scrie Kyiv Independent, care a vorbit cu mai oameni din zonele controlate de trupele Moscovei.

Nu numai că evacuările de civili anunțate de Moscova nu au avut loc, ci sunt opriți cei mai mulți dintre cei care vor să fugă din calea apelor. Doar persoanele cu pașapoarte rusești au fost lăsate să plece, au confirmat mai multe persoane.

Pe rețelele de socializare sunt postate o sumedenie de fotografii și videoclipuri cu oameni care stau pe acoperișuri, în timp ce apa inundă în jurul lor, cu provizii în scădere și fără nicio modalitate de a se salva.

Dar oamenii din zonă sau rudele lor au spus că nu a existat nicio evacuare, potrivit sursei citate. Fără curent electric și fără conexiuni mobile în orașele afectate, mulți oameni au pierdut urma membrilor familiei, dintre care mulți sunt în vârstă sau au probleme de mobilitate.

Se estimează că aproximativ 80 de așezări și 16.000 de persoane se aflau în zonele periculoase. Malul stâng al Niprului, ocupat de Rusia, a suferit cele mai mari pagube.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kakhovka continuă, chiar sub tirul artileriei ruseşti.

”Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate”, arată el. Zelenski cere implicarea organizaţiilor internaţionale, precum Crucea Roşie, pentru a fi salvaţi oamenii din zona ocupată de ruşi a regiunii Herson.

Update: Un grup de state membre ale NATO ar putea fi dispuse să fie trimite trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, potrivit The Guardian.

Rasmussen, care a fost consilierul oficial al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la locul Ucrainei în viitoarea arhitectură de securitate europeană, a efectuat un turneu în Europa și la Washington pentru a evalua schimbările de dispoziție înainte de începerea summitului critic de la Vilnius din luna iulie.

El a avertizat, de asemenea, că, chiar dacă un grup de state ar oferi Ucrainei garanții de securitate, altele nu vor permite ca problema viitoarei aderări a Ucrainei la NATO să fie exclusă de pe ordinea de zi la Vilnius.

Rasmussen a făcut aceste remarci în timp ce actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că problema garanțiilor de securitate va fi pe ordinea de zi la Vilnius, dar a adăugat că NATO – în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington – oferă garanții de securitate depline doar membrilor cu drepturi depline.

„Dacă NATO nu poate conveni asupra unui parcurs clar de urmat pentru Ucraina, există posibilitatea ca unele țări să ia măsuri în mod individual. Știm că Polonia este foarte angajată în furnizarea de asistență concretă Ucrainei. Și nu aș exclude posibilitatea ca Polonia să se angajeze și mai puternic în acest context la nivel național și să fie urmată de statele baltice, poate incluzând posibilitatea de a trimite trupe pe teren”, a menționat ex-secretar general.

Rasmussen a spus că este imperativ ca Ucraina să primească garanții de securitate scrise, de preferință înainte de summit, dar în afara cadrului NATO.

Summitul NATO din acest an va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.