VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Business pe timp de criză sau interes național? O treime din gaze, cumpărată de la compania unui consilier guvernamental

Fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, și șeful de la Energocom, Victor Bînzari, confirmă că peste 33% din gazele naturale de pe piața străină au fost achiziționate de la compania deținută de un cetățean străin care în perioada Guvernului Gavrilița consilia autoritățile centrale în procesul de organizare a licitațiilor pentru procurarea gazelor.

Despre acest lucru s-a discutat, aseară, în cadrul unei emisiuni de la TV 8, acolo unde Andrei Spînu a confirmat declarațiile apărute în spațiul public potrivit cărora una dintre firmele de la care Moldova a procurat gaze îi aparține unui consilier de la ministerul pe care l-a condus.

Datele prezentate în cadrul emisiunii arată că peste 36% din volumul total au fost procurate de la Energocom Otopeni, iar pe locul al doilea, cu o cotă de peste 33%, se află compania ERU Europe GMBH a străinului care îl consilia pe Andrei Spînu, după care urmează Ukrtransgaz – cu 20%.

”Eu doar sunt bucuros că am reușit să aducem gaz și să furnizăm gaz din octombrie 2021 și pe parcursul iernii”, a reacționat Andrei Spînu la aceste informații.

Pe de altă parte, directorul Energocom, Victor Bînzari, susține că toate procedurile legale, inclusiv recomandările finanțatorilor, au fost respectate.

”Noi am procurat gaz din sursele BERD. Companiile care trebuie să participe la aceste licitații trebuie să fie precalificate. Au fost precalificate șapte companii. Consilierul nu putea influența. După ce aceste companii au fost precalificate, ultima condiție era cine oferă cel mai mic preț, ERU a dat un preț mai mic. Toți au fost în condiții egale. La fiecare etapă noi informam BERD, care nu a avut nicio obiecție. Transferul de bani venea direct de la BERD, nici BERD, nici experții nu au avut vreo rmarcă. I-am selectat pe cei care au dat prețuri mai mici”, a declarat Victor Bînzari în cadrul emisiunii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.