VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 447: Rusia susține că a distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

Update: Rusia susține că a distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot, construit de SUA, cu ajutorul unei rachete hipersonice Kinjal. Autoritățile militare ucrainene declară că nicio rachetă rusească nu și-a atins ținta în atacul de azi-noapte, ci au fost interceptate.

În comunicarea sa zilnică, Ministerul Apărării din Rusia a pretins că în atacul de noaptea trecută rachetele sale au lovit componente ale unei baterii Patriot și a efectuat atacuri de „înaltă precizie” asupra unităților ucrainene, a munițiilor și a locurilor de depozitare.

„Ținte atinse”, a precizat acesta.

Ucraina a declarat că a doborât 18 rachete rusești, inclusiv șase rachete Kinjal.

Nu este prima dată când Rusia pretinde că a distrus siteme occidentale performante, uneori chiar înainte ca acestea să ajungă în Ucraina.

Update: 31 de tancuri americane M1 Abrams au sosit în Germania pentru un program de antrenament a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a declarat luni Pentagonul, relatează CNN.

Forţele ucrainene ar urma să înceapă instrucţia la Grafenwohr, în Germania, în următoarele două săptămâni, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. Programul de pregătire ar trebui să dureze câteva luni, iar tancurile ar urma să ajungă apoi în Ucraina cândva în toamnă.

Tancurile care sosesc acum în Germania sunt destinate în mod special pentru antrenarea echipelor ucrainene, iar tancurile care vor fi trimise în cele din urmă în Ucraina vor trece prin recondiţionare şi pregătire pentru expediere, a precizat Ryder.

„Pentru că facem acest lucru concomitent, vom putea să le furnizăm aceste tancuri în perioada de toamnă pentru a le trimite în Ucraina înainte de sfârşitul anului”, a spus Ryder.

Update: Statele Unite dezvăluie datele arsenalului strategic american de disuasiune nucleară – 662 de rachete intercontinentale şi 1.419 ogive nucleare -, subliniază că vor să respecte Tratatul New START de dezarmare nucleară şi îndeamnă Rusia, care şi-a suspendat participarea la acest tratat, să facă la fel, relatează AF citat de News.ro.

La 1 martie, Statele Unite desfăşurau în total 662 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) – inclusiv la bordul submarinelor şi bombardierelor – dotate cu 1.419 ogive nucleare şi 800 de lansatoare, a anunţat luni seara, într-un comunicat, Departamentul de Stat amwrican.

”Statele Unite îndeamnă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale şi să reintre în acordul New START şi în măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, îndeamnă Departamentul de Stat american.

Rusia şi-a suspendat, în februarie, participarea la Tratatul New START, ca represalii faţă de ajutorul pe care Occidentul îl acordă Ucrainei în războiul rus. Această decizie a fost denunţată la unison de către puterile din Occident.

Tratatul New START, semnat în 2010, este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între Rusia şi America.

Update: Forțele Aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a lansat asupra Ucrainei șase rachete „Kinjal”, nouă rachete „Kalibr” și trei rachete balistice. Toate fiind distruse, susțin autorităile militare ucrainene.

Conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în jurul orei 3:30, pe 16 mai, rușii au lansat 18 rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei din direcțiile nordică, sudică și estică. Astfel, șase avioane MiG-31K au lansat 6 rachete Kh-47M2 „Kinjal”, 9 rachete „Kalibr” de pe navele din Marea Neagră și 3 rachete terestre Iskander-M. Toate țintele au fost distruse de Forțele Aeriene.

De asemenea, în noaptea de 16 mai, rușii au lansat și drone Shahed-136/131 și au efectuat recunoașteri cu trei drone Orlan-10 și cu UAV-uri SuperCam. Dronele au fost distruse, susțin autoritățile ucrainene.

Rusia a lansat în primele ore ale zilei de marți, un atac aerian de amploare asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului folosind drone, rachete de croazieră și probabil rachete balistice, au declarat oficialii ucraineni. Acesta este al optulea raid aerian din această lună asupra capitalei ucrainene, transmite Reuters.

„A fost excepțional prin densitatea sa – numărul maxim de rachete de atac în cea mai scurtă perioadă de timp”, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, pe Telegram.

„Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse!”, a adăugat el.

Sirenele de raid aerian au sunat în tot oraşul, în timp ce sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a fost activat pentru a intercepta drone şi alte obiecte zburătoare deasupra mai multor districte, a declarat primarul Vitali Klitschko prin intermediul Telegram.

Rapoartele iniţiale indică faptul că cel puţin trei persoane au fost rănite în cartierul Solomyanskyi din capitală, a declarat Klitschko, adăugând că resturile căzute au incendiat mai multe maşini şi au avariat o clădire mare.

„Au avut loc explozii în Kiev. Unele au avut loc în districtul Solomyanskyi. Iar în Shevchenkivskyi, resturi de rachete au căzut pe teritoriul grădinii zoologice. Toate serviciile de urgenţă sunt pe drum”, a declarat Klitschko.

„Rămâneţi în adăposturi până când sirena antiaeriană va suna!”, a transmis administraţia militară regională din Kiev pe Telegram.

Marți dimineață, au fost raportate resturi căzute în districtele Obolonskyi, Shevchenkivskyi, Solomyanskyi și Darnytskyi din Kiev, au declarat autoritățile ucrainene.

Imagini neconfirmate apărute pe rețelele de socializare arată ceea ce pare o lovitură cu o rachetă de croazieră asupra unui sistem de apărare ucrainean:

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.