VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 442: Cinci țări cer Comisiei Europene să modifice şi să extindă interdicţia importurilor de cereale din Ucraina

Update. România și alte patru țări cer Comisiei Europene să modifice şi să extindă interdicţia importurilor de cereale din Ucraina.

Miniştrii agriculturii din cinci state din estul Uniunii Europene, inclusiv România, cer într-o nouă scrisoare executivului european să modifice şi să extindă reglementările ce restricţionează importul unor produse agricole ucrainene, a relatat joi agenţia poloneză de presă PAP.

La începutul acestei luni, după o sesizare din partea celor cinci ţări, UE a stabilit restricţii până la data de 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a atenua oferta excedentară de astfel de produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Potrivit unei noi scrisori semnate de miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, interdicţia nu se aplică mărfurilor importate în baza unor contracte încheiate înainte de 2 mai, creând riscul ca unele contracte nedatate să poată continua. Ca urmare, există riscul unor abuzuri, în condiţiile în care autorităţile vamale nu vor avea instrumente pentru a verifica şi pune sub semnul întrebării astfel de documente, au scris miniştrii, potrivit agenţiei PAP, citate de Reuters și digi24.ro.

Miniştrii au solicitat, de asemenea, ca restricţiile la import să fie prelungite până la sfârşitul anului. Restricţiile din acest an au venit după ce anul trecut UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a ajuta ţara invadată de Rusia.

Cele cinci ţări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care, din cauza războiului, nu mai au putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră ale ţării.

Update. Rusia anunță că forțele ucrainene au lansat noi atacuri asupra regiunilor de frontieră Briansk și Belgorod.

Presupusele lovituri au fost semnalate joi dimineață.

Este a doua zi la rând în care oficialitățile din regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina formulează astfel de acuzații, relatează CNN.

Update. Kremlinul condamnă demersul Londrei, de a furniza Ucrainei rachete de croazieră „Storm Shadow” cu raza de peste 250 de kilometri și capabilități de evitare a radarelor.

„Acest lucru va necesita un răspuns adecvat din partea armatei noastre, care, în mod firesc, va lua decizii relevante, ținând cont de această realitate”, a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

CNN a informat mai devreme în cursul zilei de joi că Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow.

Rachetele din Marea Britanie extind capacitatea Ucrainei de a lovi ținte rusești mult în spatele liniilor frontului.

Această sporire a capabilităților Kievului vine înaintea mult-așteptatei contraofensive menite să alunge trupele Moscovei din regiunile ocupate în Ucraina.

Tehnica militară oferită până în prezent Kievului de aliați și, în special, de către SUA a permis Ucrainei lovituri de până la 80 de kilometri în teritoriul controlat de inamic.

Update. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat perspectiva în care fostul președinte american Donald Trump ar câștiga competiția prezidențială din SUA, de anul viitor.

El a spus că nu este îngrijorat cu privire la rezultatul alegerilor din 2024 și nici în legătură cu ce ar însemna acest rezultat pentru sprijinul de care Ucraina beneficiază în prezent din partea Statelor Unite.

Zelenski a estimat că țara sa va câștiga războiul declanșat de Rusia înainte de alegerile din SUA.

„Cine știe unde vom fi (când vor avea loc alegerile din SUA)? Eu cred că vom câștiga până atunci”, a spus el, joi, conform presei internaționale.

Președintele ucrainean a adăugat că țara sa continuă să se bucure de sprijin bi-partizan în Congresul american.

Comentariile lui Volodimir Zelenski vin după ce fostul președinte Donald Trump a refuzat să spună, la un eveniment CNN, cine crede că ar trebui să învingă în războiul din Ucraina, potrivit antena3.ro.

El a afirmat, însă, că s-ar întâlni atât cu Volodimir Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin și ar rezolva războiul din Ucraina „în 24 de ore”.

Update. Armata ucraineană a luat prizonier un sodat rus cu ajutorul unei drone, în timp ce camarazii lui încearcă să îl ucidă. S-a întâmplat marți, în apropiere de Bahmut, potrivit Ukrinform.

„Un act caritabil din partea Forțelor Armate ale Ucrainei pe 9 mai. Echipa UCAV (compania de drone) a depistat un soldat rus, care s-a rugat să nu fie bombardat. Echipa noastră i-a trimis un bilet cu drona, cu o cerere de a se preda și de a urmări aparatul. El a fost de acord, deși „camarazii” lui trăgeau asupra sa,”, a scris pe Telegram Iuri Fedorenko, comandantul UCAV.

Soldatul rus a reușit să ajungă la pozițiile ucrainene, în ciuda tirului camarazilor săi.

Update: Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „foarte dificilă”, dar va continua, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la un post de televiziune bosniac, relatează The Guardian, care citează TASS.

Rusia a reuşit să afecteze grav maşina militară ucraineană şi acest efort va continua, a adăugat el, într-un lung interviu în timpul căruia a repetat multe dintre narativele Moscovei despre conflict.

„Operaţiunea militară specială continuă. Este o operaţiune foarte dificilă şi, bineînţeles, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Peskov, potrivit TASS. Detalii AICI.

Update: Prigojin a spus că există un risc serios ca trupele de mercenari Wagner să fie încercuite: „Flancurile se prăbuşesc”, scrie CNN.

Pe măsură ce luptele continuă, liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată în luptele din jurul oraşului Bahmut.

„Având în vedere lipsa de muniţie,”maşina de tocat carne” ameninţă acum să se întoarcă în direcţia opusă”, a scris Prigojin pe Telegram miercuri seară.

Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri.

„Există acum un pericol grav de încercuire a (grupării) Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor”, a scris Prigojin. „Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc”.

Update. Ofensiva rusă este concentrată în patru părți diferite ale regiunii Donețk, cu „cele mai aprige bătălii” în orașele Bakhmut și Mariinka, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

Rusia a desfășurat acțiuni ofensive fără succes în Bakhmut și în zonele Avdiivka și Mariinka, se arată în comunicat. Forțele ruse au susținut miercuri devreme că au luat satul Kamianka, la nord de Avdiivka, unde forțele ucrainene au fost încercuite pe trei părți de câteva luni.

Mai la sud – unde observatorii se așteaptă ca o  contraofensivă ucraineană să fie concentrată – forțele ruse desfășoară „operațiuni defensive în direcțiile Zaporojie și Herson” și au efectuat o serie de lovituri aeriene, a spus Statul Major.

Așezările din apropierea liniei frontului au fost, de asemenea, bombardate, inclusiv 35 de atacuri aeriene și patru atacuri ale MLRS [sisteme de rachete] asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a așezărilor din regiunea Herson, a adăugat acesta.

Statul Major a mai susținut că rușii evacuează civili în orașul Tokmak din regiunea Zaporizhzhia în „condiții de viață teribile” mai la sud.

Update: O unitate militară ucraineană a declarat că a deplasat o brigadă de infanterie rusă de pe teritoriul frontului de lângă Bahmut, susținând că a confirmat o relatare a şefului grupului Wagner din Rusia că forţele ruse au fugit, scrie Reuters.

Mai târziu, miercuri, col-general Oleksandr Sîrski, care conduce forţele terestre ale Ucrainei, a declarat că unităţile ruse din unele zone din Bahmut s-au retras cu până la 2 km (1,2 mile) ca urmare a contraatacurilor. oficialul militar nu a dat detalii.

Unităţile Wagner au condus un asalt rusesc de mai multe luni asupra oraşului din est, dar forţele ucrainene spun că ofensiva stagnează.

„Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat agenţia de presă Tass, citat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Am reuşit să batem destul de mult maşina militară ucraineană”, a spus Peskov, invocând loviturile de rachete ruseşti în Ucraina. „Această muncă va continua”.

Comentariile sale nu s-au referit la afirmaţiile conform cărora Brigada Separată de Puşti cu Motor a 72-a a Rusiei ar fi abandonat poziţii la periferia de sud-vest a oraşului Bahmut.

Şeful unităţii Wagner, Evgheni Prigojin, care a acuzat în repetate rânduri forţele armate ale Moscovei că nu şi-au sprijinit în mod adecvat oamenii, a declarat marţi că brigada rusă şi-a abandonat poziţiile. „Armata noastră fuge. Brigada 72 au lăsat liberi 3 km pătraţi în această dimineaţă, unde pierdusem în jur de 500 de oameni”, a spus Prigojin.

A treia brigadă de asalt separată a Ucrainei a declarat miercuri: „Este oficial. Raportul lui Prigojin despre fuga celei de-a 72-a Brigăzi Independente de Puşcaşi Motorizate din Rusia de lângă Bahmut şi despre „500 de cadavre” de ruşi lăsaţi în urmă este adevărat”. 

Comandamentul militar de est al Ucrainei a declarat că brigada rusă a fost grav avariată, deşi a spus că Rusia încă încearcă să captureze restul oraşului. „Din păcate, încă nu am distrus întreaga brigadă [rusă]”, a declarat Serhii Cherevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului, în comentarii televizate.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat pe Telegram că unităţile pro-Kiev nu au pierdut miercuri nici măcar o poziţie în Bahmut.

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat o lovitură cu o rachetă S-300 asupra infrastructurii civile din Konstantinovka, regiunea Donețk.

„De asemenea, au efectuat 45 de atacuri aeriene și au efectuat 53 de atacuri de la sistemele de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate din regiunea Herson. Civilii au suferit, clădirile rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate”, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.