VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Victor Parlicov: Încurajez primarii să investească în energia regenerabilă, însă să nu se focuseze doar pe panouri fotovoltaice

„Încurajez primarii să investească în energia regenerabilă, însă să nu se focuseze doar pe panouri fotovoltaice”. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui atelier cu autoritățile publice locale semnatare ale Convenției primarilor pentru energie și climă.

„Chiar dacă panourile fotovoltaice au cunoscut o expansiune majoră în ultimii doi ani, energia regenerabilă înseamnă însă mai mult de atât. Opțiunile de energie regenerabilă de care pot beneficia autoritățile locale variază de la energie eoliană la biocombustibili solizi și biogaz, toate având potențial în Republica Moldova”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a încurajat autoritățile locale să aplice mecanismele de sprijin pentru energia regenerabilă implementate de Guvern, pentru a-și reduce costurile legate de energie, însă să opteze și pentru alte tipuri de energie regenerabilă, de la biocombustibili la biogaz.

Totodată, Victor Parlicov a subliniat rolul critic al autorităților publice locale în realizarea politicilor naționale în domeniul decarbonizării economiei, având în vedere că interacționează direct cu populația.

Am prezentat, de asemenea, prioritățile Ministerului Energiei relevante pentru autoritățile publice locale, în special reformarea Agenției pentru Eficiență Energetică, ce va putea finanța lucrările de eficiență energetică și realizarea proiectelor de energie regenerabilă, recuperând investițiile din economiile realizate la consumul de energie. Autoritățile publice locale semnatare ale Convenției primarilor pentru energie și climă au elaborat Planuri de acțiune pentru energie durabilă și climă (PAEDC), iar în cadrul atelierului de astăzi, la care am participat, au fost instruite să implementeze la modul practic activitățile în domeniul surselor de energie regenerabilă”, a scris Parlicov după întrevederea cu edilii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.