VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 394. Estonia expulzează un diplomat rus pentru „subminarea securității” și „răspândirea propagandei”

Estonia a ordonat expulzarea unui diplomat care lucrează pentru Ambasada Rusiei din Talinn pentru „subminarea securității Estoniei”, a anunțat vineri Ministerul de Externe estonian într-un comunicat, transmite CNN.

„Diplomatul în cauză s-a angajat în mod direct și activ în subminarea directă și activă a securității și ordinii constituționale a Estoniei, răspândind propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei și provocând diviziuni în societatea estoniană”, se arată în comunicatul ministerului.

Persoana în cauză a fost declarată persona non grata după ce s-a constatat că activitățile sale au încălcat Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice. Li s-a ordonat să părăsească Estonia până la 29 martie, a precizat ministerul.

Rusia nu își poate onora angajamentele de livrare de arme către India din cauza războiului din Ucraina, a declarat Forțele Aeriene Indiene (IAF), ceea ce ar putea pune o potențială presiune asupra relației dintre New Delhi și cel mai mare furnizor de apărare al său, în timp ce Moscova încearcă să își intensifice producția de arme, relatează CNN.

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că s-ar putea ca trupele ruse să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov dacă va fi necesar, într-un interviu acordat mai multor agenţii de presă ruse, potrivit Reuters.

„Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Lvov atunci vor trebui să meargă la Lvov, pentru a distruge această infecţie”, a declarat Medvedev, preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, citat de RIA Novosti.

Evocând obiectivele campaniei militare ruse, Medvedev a afirmat că Moscova are nevoie de o „fâşie sanitară” la frontiera sa de vest pentru a evita ca teritoriul rus să fie lovit de arme care trag de la „70 până la 100 de kilometri”.

„Toate obiectivele stabilite pentru protejarea teritoriului nostru, adică a teritoriului Federaţiei Ruse, trebuie să fie atinse”, a adăugat el.

Azi-dimineața, trupele rusești au lansat un atac de artilerie asupra satului Biloziorka din regiunea Herson. Informația a fost confirmată de administrația militară locală. În urma atacului asupra caselor localnicilor o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite.

Între timp, ofensiva militarilor și mercenarilor ruși se clatină pe fronturile din orașul Bahmut din estul Ucrainei, iar dacă vor menține aceeași dinamică, atunci toți luptătorii Wagner vor dispărea din regiune, susțin unii comandanți ucraineni. Chiar și așa, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, avertizează repetat că orice contraatac poate avea succes doar dacă armata vor primi muniții cât mai repede, mai ales că vremea se încălzește, ceea ce le permite agresorilor să intre cu echipamente grele.

Potrivit hotnews.ro, oficialii ucraineni spun că, joi, forțele rusești au continuat bombardamentele în întreaga regiune Donețk, cu peste 200 de lovituri numai împotriva zonei Bahmut, dar susțin că rușii pierd sute de oameni pe zi pe linia frontului.

Orașul Bahmut din estul țării rămâne totuși ”punctul central al atacului inamicului”, potrivit lui Serhii Șerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate. Acesta a declarat că este dificil de spus dacă intensitatea atacurilor rusești în jurul Bahmut a scăzut din cauza unor factori precum vremea, rotația unităților sau rezervele aduse de ruși.

Cu toate acestea, el a spus că tacticile rusești au rămas aceleași, cu grupuri mici „care încearcă să epuizeze apărarea”. El a spus că soldații din grupul de mercenari Wagner se află în apropierea Bahmut, iar trupele rusești asigură întăriri acolo unde este necesar. „Îi doborâm. De fapt, nu vor mai exista luptători Wagner în scurt timp dacă vor continua aceeași dinamică”, a declarat Șerevati.

Pe de altă parte, șegul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, spune că vremea mai caldă este potrivită pentru ca rușii să înceapă să ruleze echipamente grele și creează condiții ideale pentru luptă. Aceste acțiuni nu sunt excluse nici de Kiev, care a avertizat de mult timp cu privire la o ofensivă de primăvară a rușilor.

Evgheni Prigojin susține că ofensiva ar putea fi întețită în contextul în care dispune de informații că Ucraina pregătește trei lovituri strategice pentru a elibera teritoriul până la frontierele din 1991. El afirmă că Ucraina a concentrat 200.000 de rezerviști în Donbas, dintre care 80.000 în apropiere de Bahmut, iar planurile, într-un final, ar fi și eliberarea Crimeei.

Zelenski: Orice ofensivă poate avea succes, dacă vin de urgență munițiile din Occident

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că orice ofensivă cu succes poate avea loc dacă armata va fi bine dotată. Liderul de la Kiev a îndemnat din nou Europa să accelereze furnizarea de arme către țara sa și, în special, să trimită rachete cu rază lungă de acțiune și mai multe avioane moderne.

Într-un mesaj video lung și mai dur adresat liderilor UE, transmis dintr-un tren, Zelenski, vădit frustrat, a spus că depinde de blocul celor 27 de națiuni să ia măsuri pentru a opri Rusia la peste un an de la invazia sa în Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.