VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

ONU acuză Ucraina și Rusia de „execuții sumare” ale prizonierilor de război

Organizația Națiunilor Unite a acuzat vineri forțele ucrainene și ruse de comiterea a zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei rusești în Ucraina, potrivit Le Figaro.

„Suntem profund îngrijorați de execuția sumară a 25 de prizonieri de război și non-combatanți ruși”, precum și a „15 prizonieri de război ucraineni”, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Potrivit lui Bogner, ONU a documentat aceste execuții de ruși de către forțele armate ucrainene, „adesea” efectuate „imediat după capturarea pe câmpul de luptă”. ONU are cunoștință de cinci anchete efectuate de Kiev, care implică 22 de victime, dar „nu avem cunoștință de nicio urmărire penală a autorilor” acestor crime, a adăugat ea.

În ceea ce privește execuțiile a 15 prizonieri de război ucraineni „la scurt timp după capturarea lor” de către forțele armate ruse, „unsprezece dintre ele au fost efectuate de grupul paramilitar rus Wagner”, a precizat oficialul. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor care constituie crime de război de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022.

Grupul Wagner se află în prima linie de luptă pentru orașul Bahmut, epicentrul ostilităților din estul Ucrainei. La începutul lunii martie, o înregistrare video care arată presupusa execuție a unui prizonier de război ucrainean de către soldații ruși a provocat un șoc în Ucraina. În noiembrie, Kremlinul a fost indignat de două videoclipuri care arătau presupusa execuție a unei duzini de soldați ruși care tocmai se predaseră forțelor ucrainene.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.