VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

CC a stabilit data la care va examina sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”

Curtea Constituțională (CC) anunță că începând cu 10 mai până la 17 mai 2023, în sala de ședințe a Înaltei Curți, va fi examinată sesizarea Guvernului prin care se solicită verificarea constituționalității Partidului politic „ȘOR”.  

Pe 9 decembrie, Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului „ȘOR”.  Astfel, potrivit Comisiei de la Veneția, „scoaterea în afara legii a unui partid politic atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, de aceea o astfel de decizie ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională”. Detalii aici

În noiembrie, Ministerul Justiției a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită scoaterea partidului „ȘOR” în afara legii.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Potrivit ministerului, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și amenință securitatea Republicii Moldova. Intenția a fost calificată de liderul partidului, Ilan Șor drept un abuz grav din partea actualei guvernări.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.