Grupul de mercenari ”Wagner” din Rusia își propune să recruteze aproximativ 30 de mii de luptători până la jumătatea lunii mai. Despre acest lucru a anunțat fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, transmite Reuters, citat de Hotnews.
Progojin susține că centrele de recrutare Wagner, deschise în 42 de orașe din Rusia, angajează, în medie, 500-800 de persoane pe zi, însă nu pentru o confirmare cifra nu a putut fi verificată de presa internațională.
Amintim că Grupul Wagner a suferit pierderi grele în timp ce a condus eforturile rusești de a captura orașul ucrainean Bahmut, care a rezistat din vara anului trecut în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul care durează de mai bine de un an.
În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile rusești cu promisiunea unei grațieri dacă supraviețuiesc șase luni.
Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.
În ultima zi, Rusia a pierdut în război 880 de soldați, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, iar de la începutul conflictului cifra pierderilor ale rușilor a ajuns la peste 164 de mii de soldați.
Între timp, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 16 drone kamikaze pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina vineri noapte, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, citate de Kyiv Independent.
Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a atacat Ucraina din două direcții lansând drone Shahed din regiunea Briansk și de pe coasta estică a Mării Azov. Forțele de apărare aeriană au doborât toate dronele deasupra Kievului, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare din regiunea Kiev.
În contextul atacurilor lansate cu avioanele fără pilot, presa rusă mai scrie că noile drone kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zonele de luptă, în luna aprilie. Un astfel de avion fără pilot costă peste o mie de euro și poate transporta 5,5 kilograme de explozibili. Noua dronă dezvoltată de ruși ar fi intrat în producția de masă și până acum au fost făcute 33 de astfel de avioane fără pilot.