VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Război în Ucraina, ziua 347: Bahmut, aproape încercuit de trupele ruse. Prigojin: Se dau lupte în nordul orașului

Astăzi, 5 februarie, se împlinesc 347 de zile de când rușii au invadat Ucraina.

Update 17:30: Germania a adunat „sute” de dovezi ale crimelor de război din Ucraina

Germania a adunat „sute” de dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul-şef Peter Frank într-un interviu publicat duminică, în care a făcut apel la un mecanism internaţional pentru a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei.

„În acest moment ne concentrăm pe Bucea şi pe atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina”, a declarat Peter Frank, intervievat de ziarul Welt am Sonntag, potrivit Agerpres. El a adăugat că majoritatea dovezilor provin din interviuri cu refugiaţi ucraineni. Scopul este „să ne pregătim pentru un eventual proces în viitor - fie în Germania, fie cu unul dintre partenerii noştri internaţionali sau prin intermediul unei instanţe internaţionale”, a spus el, potrivit digi24.ro.

Frank a declarat că serviciile sale au început să investigheze situaţia din Ucraina în martie 2022. „Nu investigăm persoane, ci adunăm informaţii şi probe”, a spus el.

Cu toate acestea, procurorul a recunoscut că, pentru a urmări în justiţie suspecţi de crime de război în Germania, aceştia ar trebui să se afle în această ţară.

În ianuarie 2023, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a declarat în favoarea creării unui tribunal special care să îi judece pe liderii ruşi în urma invaziei din Ucraina, eventual folosind legislaţia ucraineană. Acest tribunal ar trebui să aibă sediul în străinătate, cu judecători internaţionali, a spus ea, relatează AFP

Update 16:30: Bahmut, aproape încercuit de trupele ruse. Prigojin: Se dau lupte în nordul orașului

Cele două drumuri principale de acces spre orașul Bahmut se află acum sub ameninţarea directă a bombardamentelor ruseşti, iar o altă rută este controlată de mercenari Wagner. „Chiar dacă rămân mai multe rute alternative de aprovizionare a forţelor ucrainene, Bahmut este din ce în ce mai izolat”, se arată în analiza de duminică a ministerului britanic al Apărării referitoare la evoluția răboiului din Ucraina.

De asemenea, „lupte crâncene” se desfășurau duminică în cartierele nordice ale oraşului Bahmut, punct fierbinte al frontului în estul Ucrainei, unde preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut o situaţie care „se complică” în faţa trupelor Moscovei, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Update 14:30: Rușii au demolat complet teatrul din Mariupol

Kievul și-a exprimat furia după ce rușii au finalizat demolarea fostului teatru din Mariupol. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video cu un exacvator care acționează printre ruinele și molozul rămase după dărâmarea clădirii.

„Iată ce a mai rămas din Teatrul Dramatic din Mariupol, unde sute de civili au murit în urma unui bombardament intenționat și barbar al ocupanților (ruși). Pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa nepedepsiți”, este comentariul care însoțește imaginile din postarea publicată pe pagina de Twitter a ministerului apărării din Ucraina.

Update 13:00: Putin a ordonat generalilor ruși să pregătească un nou atac asupra Kievului

Președintele rus Vladimir Putin a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă pe scară largă în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul, a relatat iStories, citând o sursă din armată.

Potrivit sursei publicației independente, starea de spirit în rândul militarilor a ajuns la stadiul de „panică", un cuvânt folosit chiar de ofițeri.

„Planurile de a ataca din nou Kievul sunt, într-adevăr, în curs de elaborare, dar numai pentru că așa cere conducerea țării. Nimeni nu crede în punerea în aplicare a acestor planuri, ar fi o sinucidere", a declarat sursa, potrivit hotnews.ro.

Update 11:30: Canada a trimis primul tanc Leopard 2 în Ucraina.

Anunțul a fost făcut de ministrul canadian al apărării, Anita Anand, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax, purtând primul tanc de luptă Leopard 2 pe care Canada îl trimite Ucrainei. Canada este alături de poporul ucrainean și va continua să furnizeze Forțelor Armate a Ucrainei echipamentele de care au nevoie pentru a câștiga”, a scris Anita Anand.

Update 10:00: Ucrainenii folosesc tactici finlandeze împotriva rușilor

Militarii și bloggerii ruși au atras atenția că armata ucraineană folosește împotriva trupelor Moscovei așa-numita tactică a „izolării câmpului de luptă”, special creată pentru lupta împotriva unui inamic superior numeric.

Tactica respectivă, cunoscută și sub numele de „tactica Motti”, a fost folosită cu succes în Al Doilea Război Mondial de către trupele finlandeze pentru izolarea și distrugerea unităților fostei Armate Roșii, care depășeau net, din punct de vedere numeric și tehnic pe cele finlandeze. Ucrainenii au adaptat această tactică și, cu ajutorul dronelor de recunoaștere și a loviturilor de artilerie, lovesc căile de comunicații și aprovizionare ruse, pentru a-i forța pe militarii lui Putin să-și părăsească pozițiile, potrivit digi24.ro.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.