VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Război în Ucraina, ziua 332: Rusia anunţă că a lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie

Se împlinesc 332 de zile de rezistență eroică a poporului ucrainean în fața agresiunii neprovocate și fără precedent a Rusiei față de Ucraina. Situația de pe linia frontului rămâne una extrem de tensionată în special în regiunile Donețk și Luhansk unde au loc lupte crâncene. 

UPDATE 17:30: Armata rusă a anunțat sâmbătă că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei.

The Guardian scrie că forțele ruse au afirmat că au ocupat „linii și poziții mai avantajoase” în timpul asaltului. Regiunea a devenit sursa unor lupte intense în ultimele săptămâni. Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, a declarat că forțele rusești au lansat peste 160 de atacuri de bombardament în cursul nopții. Într-o postare pe Telegram, el a precizat că au fost vizate 21 de orașe și localități. O femeie a fost ucisă și alte două persoane au fost rănite.

UPDATE 16:00: Crimeea poate fi eliberată de invadatori înainte de sfârșitul verii dacă armata ucraineană primește armele necesare de la țările partenere. Această opinie a fost exprimată de fostul comandant al Armatei SUA în Europa Ben Hodges într-un interviu acordat NV.

El a reamintit nevoia de a furniza Ucrainei ATACMS. Tocmai cu speranța că Ucraina va avea rachetele cu rază lungă de acțiune de care are nevoie sunt legate așteptările sale cu privire la eliberarea Crimeei înainte de toamnă.

„Cred că comandamentul ucrainean face o treabă foarte bună, sunt în general încântat de modul în care desfășoară această campanie militară, care este abordarea lor amănunțită și profesionistă. Cum măresc resursele, cum nu oferă oponentului posibilitatea de a face o descoperire semnificativă undeva și, de asemenea, cum își construiesc resurse pentru campania militară de primăvară, pentru că Crimeea este importantă pentru noi. Crimeea este un teritoriu decisiv pentru tine”, a spus Hodges, potrivit unian.net.

UPDATE 15:38: Mihailo Podoliak, un important consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, le-a cerut sâmbătă aliaţilor Kievului „să gândească mai repede” referitor la intensificarea sprijinului lor militar, la o zi după ce aceştia nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa trimiterii unor tancuri de luptă dorite de Ucraina, transmite Reuters.

„Tot veţi ajuta până la urmă Ucraina cu armele de care are nevoie şi vă veţi da seama că nu există altă opţiune de a pune capăt războiului decât prin înfrângerea Rusiei”, a scris Podoliak pe Twitter. ”Dar indecizia de astăzi îi ucide pe mai mulţi dintre oamenii noştri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiţi mai repede”, a îndemnat el, potrivit hotnews.ro.

UPDATE 14:20: Rusia ar fi pierdut 188.000 de soldați de la invadarea Ucrainei, potrivit estimărilor SUA, cifra fiind dezvăluită pentru The Sun la summitul de la baza aeriană Ramstein din Germania, scrie The Guardian.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Berlinului să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Germania a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina, transmite dpa.

UPDATE 11:12: Militarii ucraineni se vor antrena pe tancuri de luptă Leopard 2 în Polonia, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în ciuda eşecului aliaţilor de a ajunge la un acord pentru a furniza Kievului aceste vehicule fabricate în Germania, relatează The Guardian, citat de news.ro.

UPDATE 10:02: Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi, unde ar putea aduna un număr impresionant de trupe, a declarat un om de încredere al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru The Daily Beast.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.