VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Război în Ucraina, ziua 330. Polonia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei, sugerează premierul polonez

Premierul polonez a dat de înțeles că ar putea trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei în cadrul unei coaliții mai largi, chiar și fără aprobarea de reexport a Germaniei, sporind presiunea asupra Berlinului înainte de o întâlnire crucială a aliaților cu privire la un ajutor militar suplimentar pentru Kiev, relatează Reuters.

UPDATE 16:30 „Consimțământul are o importanță secundară aici, fie vom obține acest consimțământ rapid, fie vom face noi înșine ceea ce este necesar", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki pentru postul privat de televiziune Polsat News.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta dacă Morawiecki s-a referit la faptul că Polonia sau un întreg grup de țări ar putea trimite tancuri fără acordul Germaniei. Polonia a semnalat în mod repetat că va trimite tancurile doar ca parte a unei coaliții mai mari.

UPDATE: 15:35 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi că este „în drum spre Kiev”, unde va discuta despre noile măsuri de susţinere a Ucrainei cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut accelerarea livrărilor de armament.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că se află la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski și cu membrii guvernului său, relatează The Guardian.

Cei doi lideri vor discuta „despre măsuri concrete (...) pentru a se asigura ca Ucraina să fie mai puternică", a declarat Charles Michel într-un mesaj video postat pe Twitter.

„Ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul copiilor lor. Ei luptă de asemenea pentru valorile noastre europene comune de pace şi de prosperitate. Ei au nevoie de sprijinul nostru şi îl merită", a declarat preşedintele Consiliului European care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

UPDATE 13:46 Ucraina a cerut joi aliaților săi occidentali să își „majoreze considerabil" livrările de arme pentru a face față armatei ruse, vizând 12 țări, printre care Germania și Turcia, care dispun de tancurile Leopard pe care Kievul le cere.

„Facem apel la toate statele partenere care au oferit deja sau intenționează să ofere ajutor militar, solicitându-le să își mărească considerabil contribuția", au îndemnat miniștrii ucraineni ai apărării și afacerilor externe Oleksiy Reznikov și Dmytro Kouleba într-o declarație comună.

UPDATE 12:50 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a vorbit pentru prima oară joi despre o posibilă înfrângere a Moscovei în războiul din Ucraina, avertizând NATO că aceasta ar putea declanșa un război nuclear, relatează Reuters.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional ar putea declanșa un război nuclear”, a scris acesta joi pe canalul său de Telegram.

„Puterile nucleare n-au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”, a adăugat Dmitri Medvedev, care anterior a fost premier și președinte al Rusiei ca parte a „rocadei” de putere de la Moscova care i-a permis lui Vladimir Putin să rămână la putere timp de peste două decenii.

Medvedev a mai spus că liderii NATO și ai țărilor partenere ale Alianței Nord-Atlantice, care urmează să se întâlnească vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ar trebui să se gândească la riscurile politicilor pe care le duc în ceea ce privește Ucraina și Rusia.

UPDATE 10:13 Guvernul german a stabilit că va trimite tancuri Ucrainei numai dacă și Statele Unite vor face același lucru. Șeful Pentagonului va ajunge astăzi la baza militară Ramstein din Germania, scrie Reuters.

Oficiali din guvernul Germaniei au declarat pentru Reuters că Berlinul va trimite în Ucraina tancuri Leopard 2 cu condiția ca și SUA să trimită tancuri. Cancelarul Olaf Scholz a subliniat cu mai multe ocazii în ultimele zile această condiție, mai scrie Reuters, citând sub protecția anonimatului același oficial german.

Ucraina a cerut furnizarea de arme moderne din partea Occidentului, în special vehicule blindate de luptă, pentru a-și putea susține ofensiva începută în a doua jumătate a anului trecut, împotriva forțelor ruse.

Guvernul de la Berlin are drept de veto asupra oricărei decizii de a fi exportate tancurile Leopard produse în Germania, dar aflate în dotarea armatelor aliate NATO din întreaga Europă. De exemplu, Polonia s-a oferit să trimită astfel de tancuri, dar are nevoie de aprobarea Germaniei. Experții consideră că tancurile germane sunt cele mai potrivite pentru Ucraina.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.