VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 63: Forțele de la Tel Aviv au lansat primele atacuri masive în Fâșia Gaza de la încetarea armistițiului

Update: Israelul și-a intensificat brusc loviturile asupra Fâșiei Gaza, lovind pe toată lungimea regiunii palestiniene, fiind înregistrate sute de victime într-o nouă fază extinsă a războiului despre care Washingtonul a spus că a contrazis promisiunile israeliene de a face mai mult pentru a proteja civilii, transmite Reuters.

Armata israeliană a declarat vineri că a lovit peste 450 de ținte din Gaza de pe uscat, de pe mare și din aer în ultimele 24 de ore – cel mai mult de la încetarea armistițiului săptămâna trecută și aproximativ dublu față de cifrele zilnice raportate de obicei de atunci.

În condițiile în care majoritatea locuitorilor din Gaza sunt în prezent strămutați și nu au acces la niciun fel de ajutor, spitalele sunt depășite și alimentele se epuizează, principala agenție a ONU a declarat că societatea este „pe punctul de a se prăbuși complet”.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească la presiunea acută a secretarului general António Guterres și va solicita o încetare imediată a focului după 8 săptămâni de război. Reuniunea de la New York este programată pentru ora 10 dimineaţă, au anunţat joi Naţiunile Unite, informează joi agenţia DPA.

Într-o scrisoare adresată consiliului miercuri, Guterres a invocat articolul 99 al Cartei ONU, care prevede că secretarul general poate aduce în atenția consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, amenință menținerea dreptului internațional, păcii și securității”. Nimeni nu mai solicitase așa ceva de zeci de ani.

Emiratele Arabe Unite au depus un nou proiect de rezoluţie prin care cer încetarea focului în Gaza. Încercări similare au eşuat până acum din cauza rezistenţei din partea Statelor Unite.

În același timp, un reprezentant al ONU susține că programul umanitar al ONU în Gaza „nu mai este funcțional”. „Nu există nicio speranță pentru oamenii din Gaza. Ideea că nu există un loc sigur în Gaza are legătură și cu operațiunile umanitare, a spus Griffiths.

„[Acest lucru] înseamnă că, dacă plănuiți astăzi o livrare de ajutoare umanitare în Gaza, trebuie să vă gândiți la posibilitatea ca transportul să fie atacat, să fie jefuit sau să fie deturnat”, a spus el.

În prezent, operațiunea militară a Israelului din sudul Fâșiei Gaza se concentrează pe cel mai mare oraș din sud, Khan Younis, înrăutățind o situație umanitară și așa dificilă. ONU spune că 80% din populație a fost strămutată din zonă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.