VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful Moldovagaz: Tariful la gaze ar putea fi redus doar dacă prețul de achiziție va scădea sub 750 de dolari

Dacă prețul de achiziție a gazelor naturale va fi mai mic decât tarifului actual de 750 de dolari pentru 1000 de metri cubi, doar atunci vor fi premize de reducere a tariful. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia tariful la gaz pentru consumatorii casnici ar putea să scadă în primăvară.

Vadim Ceban susține că actualul tarif la gaz cuprinde și devierile tarifare acumulate anterior. Potrivit lui, tariful este calculat având la bază prețul de achiziție, prețul de transport și alte cheltuieli aferente.

„Sunt perioade când Moldovagaz procură gazele naturale la prețuri mai scumpe și le vinde la consumatori la prețuri mai mici, din cauză că nu sunt ajustate tarifele la timp, din varii considerente, unu la mînă. Și invers, pot fi situații când cumpărăm mai ieftin și vindem mai scump, atunci trebuie să se reducă. Iată atunci cînd se vor întâmpla situații în care vom vedea că prețul de achiziție a gazelor naturale va fi mai mic decât cel pus în calculul tarifului actual, care este 750 de dolari, eu cred că atunci va fi prima premisă de a reduce tariful. Evident, trebuie să vedem care va fi volumul de consum și care va fi valoarea acestor devieri financiare acumulate, pe care trebuie să le compensăm, adică consumatorul trebuie sa le întoarcă. Eu cred că iarna nu, dar primăvara deja aceste premise vor fi doar cu condiția tuturor celorlalte constante. Trendul de preț la bursă, este așa cum este, deci astăzi putem spune deschis, că direct după calculele de astăzi la hotar, iată cotațiile, de exemplu, pentru ziua de mâine, dacă luăm cotațiile de la bursă, costul gazelor naturale este de circa 480 – 490 de dolari la hotar. Cunosc concret tranzacții efectuate de către traderii și furnizorii din Republica Moldova, nu doar Moldovagaz și Energocom, și acestea sunt prețurile. În ceea ce privește tariful, prețul e de 750 și diferența este destul de mare. Deci este loc pentru ajustare, însă sunt alți factori despre care am vorbit”, a  spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

Șeful Moldovagaz susține că în anul curent cotațiile pentru gazele naturale la bursele pe piețele europene au fost mai mici în comparație cu anul trecut.

În prezent, Energocom vinde către Moldovagaz gaze naturale la un preț de 605 dolari/ 1000 de metri cubi.În prezent, consumatorii achită 18.06 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.