VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Israel, ziua 18. Emmanuel Macron, solidar cu Israelul, dar căruia îi cere să protejeze civilii din Gaza

Update: Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a sosit azi într-o vizită în Israel, a avut o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu și cu omologul său israelian Isaac Herzog. Liderul francez și-a exprimat ”deplina solidaritate” a Franţei cu Israelul, după atacul grupării islamiste Hamas, dar îndeamnă guvernul israelian la ”protejarea populaţiilor civile” în Gaza.

Emmanuel Macron va pleda pentru un ”armistiţiu umanitar” care să permită accesul de ajutor în Gaza, aflată sub blocadă completă, şi ieşirea din acest teritoriu a ostaticilor luaţi de Hamas în timpul atacului, transmite Preşedinţia franceză.

În conferința de presă alături de Emmanuel Macron, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „toată lumea va fi în pericol” dacă Hamas va câștiga. El a descris Hamas ca parte a unei axe a răului care încearcă să tragă civilizația înapoi în evul mediu. „Trebuie să avem o victorie decisivă împotriva Hamas”, a spus Netanyahu. El a amenințat, totodată, cu „consecințe oribile” Hezbollah-ul dacă acesta decide să se alăture războiului într-un mod semnificativ.

Armata Israelului este pregătită pentru declanșarea contraofensivei terestre în Fâșia Gaza, însă pentru a declanșa noua etapă a războiului așteaptă un ”ordin politic” în acest sens. Pe de altă parte, Statele Unite recomandă Israelului să amâne invazia terestră până la rezolvarea situației celor aproximativ 200 de ostatici ținuți de gruparea islamistă Hamas.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiraul Daniel Hagari, a declarat azi că armata este „pregătită și hotărâtă” pentru următoarea etapă a războiului. El a precizat că Israelul învață din experiența SUA în Orientul Mijlociu, dar „războiul nostru este la granițele noastre, nu la mii de kilometri de Israel”, adăugând că se așteaptă la săptămâni de lupte.

Hagari a declarat că Egiptul joacă un rol cheie în negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, despre care a spus că este o prioritate majoră pentru Israel.

Amintim, gruparea Hamas a eliberat două femei israeliene aseară, pe care le-a predat Crucii Roșii, iar apoi au ajuns la un spital în Tel Aviv. Soții celor două femei în vârstă au rămas însă ostatici în Gaza. Între timp, atacurile nu încetează în sud-vestul Israelului. Armata și-a continuat loviturile asupra țintelor Hamas din Gaza, anunțând, pentru ultimele 24 de ore, nu mai puțin de 400 de ținte atacate.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.