VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova, condamnată la CEDO în cazul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo

Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, suspendat din funcție acum doi ani. CEDO a constatat încălcarea articolului 6 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, paragraful 1, privind accesul la instanța de judecată. Moldova a fost impusă să plătească și o despăgubire de 3600 euro timp de trei luni, plus orice impozit care ar putea fi datorat pentru această sumă.

Potrivit hotărârii, citată de ziua.md, CEDO „nu poate decât să constate că reclamantul nu a beneficiat de nicio formă de protecție judiciară în ceea ce privește măsura de suspendare din funcție, care l-a privat, timp de mai mult de doi ani, de posibilitatea de a-și exercita atribuțiile de procuror și de a primi salariile corespunzătoare”. În aceste circumstanțe, Curtea consideră că statul pârât a încălcat însăși substanța dreptului reclamantului de a avea acces la o instanță.

Fostul procuror general a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, atunci când Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a permis ca el să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Maia Sandu a semnat decretul cu privire la demisia lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, la propunerea CSP înaintată încă în mai 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.