VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rata de susținere a examenului de șoferie la categoria B a crescut la 25%: Ce spune șeful ASP

Rata de susținere a examenului pentru proba practică la categoria B a crescut la 25% în acest an, comparativ cu anii precedenți unde aceasta a constituit 15%.

Creșterea atestată s-a văzut imediat după schimbarea chestionarului care stă la baza examinării conducătorilor, a menționat Nicolae Strulea, șeful Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto la Agenția Servicii Publice, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Nicolae Strulea, formulările ambigue prin care examinatorul ar putea să pice intenționat candidatul au fost excluse. „Acum examinatorul este limitat în aprecierile care le face candidaților și prin asta să oferă posibilitatea de a avea o evaluare mai obiectivă”, a spus el.

Șeful departamentului a menționat că 85% din numărul de adresări în serviciul de examinare sunt cele care solicită examinarea la categoria B. Nicolae Strulea a adăugat că acest număr de adresări este influențat inclusiv de reducerea timpului de programare la examen. Dacă anterior această perioada a durat 60 de zile, astăzi termenul este în jur de 14-15 zile. 

Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice, a spus că măsura întreprinsă a permis dinamizarea procesului de examinare.

„Eu nu exclud faptul că acest timp de așteptare a fost creat pentru a genera situații corupționale. Rândul adecvat și timpul de așteptare contribuie semnificativ la corectitudinea procesului de examinare”, a spus directorul ASP, potrivit IPN.

Potrivit directorului, calitatea procesului de examinare va fi sporită și datorită reînnoirii parcului de automobile. În anul viitor va fi reînnoit parcul de examinare pentru categoriile C și D. Pentru aceasta sunt preconizate circa 30 de milioane de lei. Este vorba despre procurarea camioanelor la categoria C, precum și a microbuzelor și autobuzelor la categoria D. Licitațiile vor fi demarate începând cu acest an.

„Toate autovehiculele pe care noi le folosim în examinare pentru categoriile mari nu întrunesc condițiile europene”, a punctat directorul ASP.

Parcul cu autovehicule al Agenției Servicii Publice a fost suplinit astăzi cu 12 automobile dintre care două sunt cu cutie de viteze automat. Mașinile au fost procurate în baza de licitație publică. Suplimentar ele au fost dotate cu anumite tehnologii pentru ca examinatorii să poate interveni în cazul când se creează situația de accident. Automobilele sunt din start dotate cu camere video care vor înregistra tot procesul de examinare a persoanelor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.