VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Raportul de activitate al AIPA pentru 2023 a fost audiat la Comisia parlamentare pentru agricultură

Raportul de activitate al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru anul 2023 a fost audiat, astăzi, de membrii Comisiei parlamentare de profil. Informația a fost prezentată de directorul adjunct al Agenției, Diana Coșalîc.

Potrivit raportului, anul trecut, AIPA a administrat 1900,0 milioane de lei, dintre care valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) a constituit 1700 milioane de lei. Contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului a fost de aproape 20 milioane de lei. În vederea realizării angajamentelor față de producătorii agricoli ce au efectuat investiții în anul 2022, dar nu au beneficiat de subvenții ca urmare a epuizării FNDAMR, au fost alocate circa 1131,8 milioane de lei. Pentru dezvoltarea proiectelor start-up au fost acordate subvenții în avans în valoare de 14,6 milioane de lei, destinate pentru implementarea și dezvoltarea a 53 de proiecte, inițiate de către producătorii agricoli debutanți. Pentru îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural au fost acordate subvenții în mărime de 140,8 milioane de lei. De asemenea, pentru compensarea parțială a accizei la motorină au fost alocate 139,5 milioane de lei. 

Totodată, în anul 2023, din Fondul de rezervă a Guvernului au fost alocate 200 milioane de lei pentru ajutorul fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

Potrivit informației prezentate, în perioada de referință, AIPA a recepționat 16334 de cereri privind subvenționarea. Circa 30% din numărul acestora, 4819 cereri, au fost solicitări de subvenții complementare pentru acciza la motorina utilizată de către fermieri. 3808 au fost solicitări privind subvenții complementare, iar 2639 de cereri s-au referit la solicitările privind subvenții post-investiții. Alte 2201 de cereri au vizat acordarea ajutorului financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

Începând cu anul 2022, Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova (GAL) pot accesa subvenții din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, pe parcursul anului 2023, GAL-urile au reușit să asimileze în total 69,2 milioane de lei din cei 86,8 milioane de lei alocați pentru implementarea Programului LEADER. De menționat că, implementarea măsurilor de sprijin din cadrul Programului LEADER contribuie direct la susținerea activității GAL-urilor și sprijinirea implementării strategiilor de dezvoltare locală.

Raportul prezentat conține și informații privind plățile directe în sectorul zootehnic. Plata directă este o subvenție exprimată în sumă  fixă, acordată într-o singură tranșă, pentru practicarea activităților agricole în sectorul  zootehnic și se acordă per cap de animal și per kilogram de produs. Astfel, anul trecut au fost acordate plăți per cap de animal, în valoare de 44,6 milioane de lei, iar, în premieră, au fost alocate plăți directe per kilogram de produs, valoarea acestora constituind 86,4 milioane de lei.

În anul 2023, AIPA a recepționat 1562 de cereri pentru motorină, în rezultatul examinării cărora 1490 de fermieri au obținut motorină acordată de Guvernul României. Ajutorul a fost oferit fermierilor care gestionează suprafețe agricole de până la 1500 hectare și ale căror recoltă de culturi fitotehnice a fost afectată în proporție de 50% și mai mult de seceta din anul 2022.

În cadrul audierii raportului, au fost menționate și activitățile pe termen scurt, planificate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Printre acestea se menționează intensificarea procesului de examinare și autorizare a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate de la producătorii agricoli în anul 2023; extinderea procesului de digitalizare prin conectarea sistemelor informaționale cu alte instituții abilitate, în vederea facilitării procesului de depunere a cererilor de subvenționare; extinderea domeniului de aplicare a sistemului „Depune dosarul on-line” pentru ca producătorii agricoli să poată depune dosarul de solicitare a sprijinului financiar de la distanță etc.

Audierea raportului de activitate al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru anul 2023 face parte din Planul de acțiuni de control parlamentar pentru anul 2024 al Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.