VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Radu Marian: Sperăm să se creeze premise pentru ca tariful la gaze naturale să scadă

Deputatul PAS, Radu Marian, susține că guvernarea speră să se creeze premise pentru ca tariful la gaze naturale să scadă. Afirmația a fost făcută de parlamentar în contextul în care R. Moldova are suficiente stocuri de gaz în Ucraina și România pentru a ieși din această iarnă.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei Radu Marian a menționat că după ce prețurile internaționale au scăzut substanțial, ANRE-ul trebuie să facă o analiză privind tariful la gaz.

Acum trebuie să vedem cu tariful, e clar că trebuie să vină ANRE-ul cu analizele și cifrele, dar noi foarte tare sperăm să se creeze premisele pentru ca tariful la gaze naturale să scadă și el, la energie am văzut că a scăzut urmare a acestui contract. Dar asta, repet, e o parte pozitivă în ceea ce privește intrarea în 2023. M-ați întrebat de perspective. Sigur că perspectivele nu sunt simple, noi am intrat deja în recesiune, suntem într-o perioadă de scădere economică, bine, nu atât de abruptă pe cât a fost preconizată. Atunci când s-a început războiul, era preconizat 10 la sută scădere economică pentru Moldova în 2023, este undeva -3, -4, sigur că e complicat”, a subliniat Marian.

Totodată, parlamentarul a subliniat că în prezent inflația este în retragere, iar aceasta înseamnă un lucru pozitiv pentru țara noastră.

”Atunci când spui că inflația e în retragere înseamnă că prețurile nu mai cresc așa cum creșteau. Anul acesta, de exemplu, la carburanți s-a redus destul de mult, în vară era 33-34 de lei per litru de benzină, acum e 23-24, dar desigur că nu putem vorbi acum de a o scădere de prețuri per se, dar mai mult despre o stabilizare și o oprire a creșterilor. Estimările arată că până la final de an să intrăm într-o inflație de sub 10%, dar e clar că este inflația medie anuală și nu este inflația pentru o anumită perioadă”, a precizat parlamentarul.

Amintim că cotația gazelor naturale europene a ajuns la nivelul de la finalul verii 2021.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.