VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Radu Marian: „Reușim să ieșim cu bine din iarnă chiar și cu această criză energetică”

Vocea Basarabiei: Astăzi discutăm cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare de un an și aproape 6 luni de zile, cu o majoritatea confortabilă în Parlamentul Republicii Moldova, cu 63 de mandate, dl Radu Marian, care actualmente conduce și comisia de resort din legislativ, Comisia parlamentară pentru buget și finanțe. Mulțumim mult că ați găsit timp și ați dat curs invitației noastre să veniți la Vocea Basarabiei, să punem în discuție acum, la început de an, provocările care mai stau în fața cetățenilor Republicii Moldova. Și cât e de greu totuși ca să fie depășite multiplele probleme care s-au acumulat în anul 2022, dar care mai dau bătăi de cap și în anul 2023, atât cetățenilor, cât și pentru autoritățile statului, pentru că nu s-au depășit crizele, criza energetică rămâne a fi una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova. Astăzi, cum definiți situația în care s-a pomenit și se mai află Republica Moldova, dle deputat?

Radu Marian: Anul 2022 a fost un an cu provocări fără precedent, dar, în același timp, eu cred că una din principalele realizări pe care le-a avut Republica Moldova este că am ținut țara departe de război. Eu cred că puțină lume se aștepta la începutul invaziei că o să fie liniște și pace în Republica Moldova, dar totuși este liniște și pace și asta este cel mai important.

O altă mare realizare, dincolo de faptul că am obținut statutul de țară candidată, este că noi reușim să trecem peste iarnă în ceea ce privește criza energetică, chiar dacă este foarte complicat, chiar dacă plătim foarte mult pentru tarife, desigur că guvernul vine cu compensații generoase și faptul că am reușit să avem stocuri de gaze naturale eu cred că e o mare realizare, reușim să trecem peste iarnă și să avem lumină și căldură în casele noastre și asta e o realizare în contextul extraordinar de dificil în care suntem acum.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când ați fost la ultima emisiune aici, la Vocea Basarabiei, ați spus că estimările arată că e nevoie de peste un miliard de euro pentru depăși cu bine această iarnă. Rămâneți la aceasidee și la acest scenariu, pe care l-ați numit pesimist, într-un fel, atunci?

Radu Marian: Sigur că atunci cred că era în vârf și criza pe ceea ce înseamnă energie electrică și acea sumă de un miliard de euro se referă și în cazul în care nu reușim, de exemplu, să avem un contract la un preț mai mic, fie cu MGRES, fie cu România și trebuia să achiziționăm toată cantitatea de pe piață și prețurile erau enorm de mari pentru energia electrică. Am reușit să evităm acest scenariu, avem un contract pe energia electrică la un preț rezonabil, am văzut cu toții că tariful a scăzut.

Vocea Basarabiei: Și cât se va cheltui, iată, în această iarnă pentru asigurarea cu resurse energetice a populației și a statului?

Radu Marian: Dacă ne referim la compensații, eu nu pot să dau o cifră în ceea ce privește cheltuielile populației în total. În total, cred că vorbim de o sumă de peste 10 miliarde de lei, bani care se plătesc pentru gaze naturale, de exemplu. Dar statul a planificat 5 miliarde pentru compensații, acum se pare că reușim să economisim o anumită sumă, pentru că și consumul s-a redus, oamenii au început să economisească, și iarna este blândă și atunci probabil să nu fie 5 miliarde, dar și să fie mai puțin și atunci banii care rămân să putem să-i direcționăm către susținerea businessului sau pentru altă categorie de populație.

Desigur că am avut noroc și în ceea ce privește prețurile internaționale, ele au scăzut substanțial comparativ cu ceea ce era, de exemplu, vara era 3 mii de dolari, acum suntem la 700 și noi am reușit să profităm de această situație și să cumpărăm gaze naturale.

Vocea Basarabiei: Da, s-au făcut anumite rezerve, stocându-se cantități importante pe teritoriul Ucrainei, pe teritoriul României.

Radu Marian: Evident. Și acum trebuie să vedem cu tariful, e clar că trebuie să vină ANRE-ul cu analizele și cifrele, dar noi foarte tare sperăm să se creeze premisele pentru ca tariful la gaze naturale să scadă și el, la energie am văzut că a scăzut urmare a acestui contract. Dar asta, repet, e o parte pozitivă în ceea ce privește intrarea în 2023. M-ați întrebat de perspective. Sigur că perspectivele nu sunt simple, noi am intrat deja în recesiune, suntem într-o perioadă de scădere economică, bine, nu atât de abruptă pe cât a fost preconizată. Atunci când s-a început războiul, era preconizat 10 la sută scădere economică pentru Moldova în 2023, este undeva -3, -4, sigur că e complicat.

Vocea Basarabiei: Inflația rămâne una mare...

Radu Marian: Da, dar ea este în scădere, în retragere.

Vocea Basarabiei: Dar asta deocamdată nu înseamnă că scad prețurile, scad tarifele?

Radu Marian: Atunci când spui că inflația e în retragere înseamnă că prețurile nu mai cresc așa cum creșteau.

Vocea Basarabiei: Dar nici nu se diminuează în funcție de scăderea procentului la inflație.

Radu Marian: Anul acesta, de exemplu, la carburanți s-a redus destul de mult, în vară era 33-34 de lei per litru de benzină, acum e 23-24, dar desigur că nu putem vorbi acum de a o scădere de prețuri per se, dar mai mult despre o stabilizare și o oprire a creșterilor.

Estimările arată că până la final de an să intrăm într-o inflație de sub 10 la sută, dar e clar că este inflația medie anuală și este inflația pe o anumită perioadă, o să vedem. Oricum, inflația este în retragere și acesta este un lucru pozitiv pentru societatea noastră.

Vocea Basarabiei: Antreprenorii, cei care reprezintă businessul Republicii Moldova, spun că ar avea mai multă nevoie de sprijin din partea statului, posibilitățile autorităților tot sunt modeste, sunt limitate, dar dacă nu se acordă sprijin acum când au nevoie, ar putea să se ajungă la o situație foarte tristă, pentru căînțeleg că unele afaceri ar putea să ajungă în pragul falimentului.

Radu Marian: Noi în politica fiscală am adoptat câteva măsuri foarte bune pentru mediul de afaceri, dincolo de majorări salariale pentru bugetari, în politica fiscală am venit cu măsuri pentru business ca să-l menținem cumva. Ne referim aici la amânarea plății impozitului pentru profitul nerepartizat, a dividendelor pentru o perioadă de 3 ani, acești bani cash, aceste lichidități vor rămâne la mediul de afaceri, în același timp, noi am implementat ceea ce înseamnă amortizarea autorizată, asta înseamnă că pentru anumite active businessul va rămâne la cheltuieli și nu va trebui să plătească impozite pentru asta. Și nu în ultimul rând, am început să implementăm mecanismele de trecere a TVA în cont, deci anumite datorii pe care le avea statul față de business și în ceea ce privește TVA-ul vor începe să fie întoarse. Aici vorbim de miliarde de lei care urmează a fi întoarse înapoi în economie ca lichidități și businessul va putea să le folosească. Am menționat mai devreme faptul că încercăm să regândim spațiul fiscal și, de fapt, ne propunem ca în cel mai scurt timp să anunțăm un mecanism de subvenționare a cheltuielilor pe energie, în special pentru companiile care folosesc multe gaze naturale, de exemplu, în procesul de producție, așa cum a fost anul trecut, o să avem un mecanism similar.

În general, vrem ca anul 2023 să-l focusăm pentru business, dacă în 2022 ne-am concentrat mai mult pe aspect social, pe creșterea de pensii, indemnizații și alocații, în 2023 vrem să alocăm mai multe resurse pentru mediul de afaceri, așa cum am făcut în politica fiscală, o să avem mai multe măsuri, aceste compensații și o să avem Fondul FACEM care o să înceapă să funcționeze, businessul să poată să acceseze finanțarea la condiții extrem de avantajoase.

Vocea Basarabiei: Când vor fi luate aceste decizii?

Radu Marian: S-au luat deja, ele trebuie implementate.

Vocea Basarabiei: Am în vedere când vor fi implementate?

Radu Marian: Fondul FACEM deja este aprobat, el este bugetat, sperăm până la finalul lunii antreprenorii să poată să acceseze acest fond pentru business, să facă finanțare. Celelalte măsuri sunt deja în vigoare, cu excepția mecanismului de compensații pentru cheltuieli la energie. Sperăm deja cu Ministerul Economiei să discutăm și să fie aprobat în cel mai scurt timp.

Vocea Basarabiei: Cei care dețin patente se arată nemulțumiți și iată vedem că aproape zilnic în spațiul public sunt postate diferite texte care arată nemulțumirea patentarilor. Eu am să-l citez pe ex-deputatul Alexandru Slusari, care critică Ministerul Economiei și pe ministrul Alaiba, ex-parlamentarul se arată nemulțumit de faptul că funcționarul se luptă cu comercianții micro care activează în bază de patente. El spune: „Ministerul Economiei în fiecare zi face valuri în lighean, se luptă cu comercianții micro, care activează în bază de patente, deși el personal în aprilie 2019 a semnat inițiativa legislativă privind prelungirea patentelor până la data de 1 ianuarie 2024, și anunță o mare reformă în economie, care se rezumă la majorarea numărului de asociați în cadrul SRL-ului și la niște modificări în modalitatea de distribuire a profitului între asociați”. Dl Slusari consideră că acestea sunt niște lucruri minuscule, care pot fi realizate în câteva zile, care nici pe departe nu ar însemna o adevărată reformă. Ce părere aveți dvs. și cum comentați?

Radu Marian: Să ne referim la patente pentru vânzători, pentru comerț, pentru că în prima etapă vorbim de anularea patentelor pentru comerț. În general, sunt două chestiuni fundamentale când ne referim la business: 1) concurența trebuie să fie onestă, asta înseamnă că toți trebuie să plătească taxele și impozitele și 2) datoria de a plăti aceste taxe care se aplică și la business, și la cetățeni. Cu patentele avem probleme din ambele direcții, pentru că noi avem businessul care are aparate fiscale, plătește taxele, își face activitatea conștiincios, angajează oameni care se plâng. Businessul care activează corect are o mare problemă cu cei care activează în bază de patente și aici e o problemă de economie. Și mai este și consumatorul, care tot trebuie să aibă drepturile respectate, el are dreptul să primească acest bon fiscal, ca apoi să-l folosească în cazul în care apare o problemă. Din ambele perspective e important să trecem la un regim fiscal modern, pentru că patentele au fost inițiate ca o măsură temporară, nu pentru totdeauna. Nu putem să tolerăm acest regim fiscal arhaic, care nu ajută nici businessul, nici consumatorul și nici statul. Din acest motiv venim cu o alternativă mai bună, de fapt. Activitatea independentă primește un aparat fiscal modern, pe care statul o să-l subvenționeze, o să-l dea gratuit, n-o să trebuiască să raporteze absolut nimic, pur și simplu o să trebuiască să aibă un aparat, să bată cec și atât, și o să aibă 1% impozit pe venit din vânzări. Repet, 1%. Toți câștigă – și businessul, și statul, și consumatorul. De aceea, eu nu cred că criticile asupra acestei măsuri sunt justificate. Acum la nivel de tot ce înseamnă economie. Evident, suntem într-un context nu foarte favorabil, dar măsurile pe care le anunță acum Ministerul Economiei vin să-l contrazică pe colegul respectiv, ele sunt extrem de importante, pentru că se referă, în primul rând, la digitalizare și reducerea birocrației. Eu cred că acestea sunt obstacole fundamentale în economia Republicii Moldova.

Dacă cineva crede că nu există birocrație în Republica Moldova, dacă cineva crede că trebuie să menținem această activitate pe hârtie, iată, recent a intrat în vigoare eliberarea extraselor digital. Astfel, businessul o să câștige enorm de mult timp. Și iată e un amalgam de măsuri care urmăresc reducerea birocrației și digitalizarea interacțiunii dintre stat și business, asta-i o chestiune fundamentală. Eu nu sunt de acord că acestea sunt chestiuni minore, absolut nu sunt. Dincolo de asta, spuneam mai devreme de Fondul FACEM, care înseamnă acces la finanțare, e o problemă fundamentală pe care o avem în Republica Moldova, accesul la finanțare, avantajoasă pentru afaceri și am început s-o rezolvăm, planificăm să alocăm 3 miliarde de lei în următorii 3 ani pentru acest Fond FACEM, care o să meargă direct către business. Deci, cuplată cu toate aceste măsuri, schimbarea care ține de patentă se pliază perfect pe interesele și statului, și businessului, și consumatorului.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.