Deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Radu Marian și Ion Șpac participă la cel de-al 103-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO, cu genericul „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, schimbările climatice, securitatea nordică în tranziție” care are loc în aceste zile, la Helsinki.
În cadrul discuțiilor, parlamentarii au făcut un apel către comunitatea internațională să susțină Republica Moldova, să ajute țara noastră pentru a trece cu bine de criza energetică și pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare.
„Am avut oportunitatea să descriem tuturor țărilor participante provocările cu care se confruntă Moldova, inclusiv ultimele acțiuni provocatoare ale Rusiei – reducerea nejustificată a volumului de gaze livrat, tranzitarea spațiului aerian moldovenesc a rachetelor rusești, tentativele de destabilizare politică etc. Suntem o țară neutră, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem izolați din perspectivă arhitecturii euro-atlantice de apărare”, a menționat deputatul Radu Marian.
Potrivit Legislativului, la Helsinki delegația parlamentară din Moldova a avut întâlniri bilaterale cu deputații din Franța, Germania, Turcia și Norvegia, explicîndu-le riscurile la care este expusă Moldova și lansând un apel de suport pentru cetățenii noștri.
„Trebuie să valorificăm la maxim simpatia și respectul care există acum la nivel internațional pentru Republica Moldova”, a afirmat deputatul Radu Marian.
Parlamentarii Ion Șpac și Radu Marian s-au întâlnit și cu mai mulți conaționali de-ai noștri care locuiesc în Helsinki.
Parlamentul Republicii Moldova este membru asociat la AP NATO din noiembrie 1994.
Adunarea Parlamentară NATO (AP NATO) are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta despre principalele provocări la adresa securității euro-atlantice, a schimba opinii, a înţelege punctele de vedere ale omologilor din alte state aliate, și a formula recomandări .