VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE: Se atestă o scădere a nivelului mediu a cotațiilor Platts atât la benzină cât și la motorină

După o perioadă de creștere a cotațiilor Platts atât la benzină cât și la motorină, actualmente se atestă o scădere a nivelului mediu al acestui indicator, fapt care se va reflecta și în prețurile la carburanți. Despre aceasta anunță Angenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit Agenției, cotațiile Platts reprezintă indicatorul care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%.

În industria petrolieră, prețul pentru produsele derivate (de ex: benzina și motorina) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts.

Prețul per tonă determinat de către S&P Global Platts este publicat și transmis abonaților săi (companiilor de producere, traderilor, brokerilor, rafinăriilor, importatorilor, instituțiilor publice, etc) în fiecare zi lucrătoare după finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC. Acest preț (cotație) este folosit de către participanții profesioniști ai pieței pentru stabilirea prețului de vânzare a unei tone de benzină sau motorină pentru ziua următoare. De cele mai multe ori, în special în zona Europei de Sud – Est, modelul utilizat ca bază în tranzacții este media aritmetică a cotațiilor pentru ultimele două săptămâni. Același interval de timp este folosit și în calculele efectuate zilnic de ANRE”, subliniază ANRE.

Totodată, ANRE anunță că mâine, 21 octombrie, un litru de benzină COR 95 va costa 25,11 lei per litru, iar un litru de motorină standard va costa 28,84 lei per litru.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.