21 de primari și viceprimari de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat o vizită de studiu la Iași pentru a prelua bune practici de organizare a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor.
Potrivit reprezentanților Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), timp de două zile, reprezentanții autorităților publice au vizitat mai multe instituții municipale din Iași unde au văzut la modul practic cum poate fi pus pe roate un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, începând cu infrastructura necesară, stabilirea tarifelor, colectarea separată a deșeurilor și terminând cu transportarea, depozitarea, reciclarea sau compostarea lor.
Membrii delegației au remarcat că o componentă importantă în managementul eficient al deșeurilor este informarea și implicarea comunității, responsabilizarea locuitorilor cu privire la colectarea separată a deșeurilor.
Ei au mai vizitat depozitul ecologic de la Ţuţora, județul Iași, precum și stația de sortare și tratare mecano-biologică din comună. Reprezentanții APL s-au familiarizat cu practica de lucru a Centrului municipal deșeuri Iași și au discutat cu responsabilii din cadrul Centrului despre soluțiile pentru gestionarea deșeurilor reciclabile sau periculoase, despre bunele practici pentru informarea populației și conlucrarea cu operatori autorizați de colectare/reciclare a deșeurilor. Centrul de colectare a deșeurilor municipale, primul de acest fel din România, are drept scop îmbunătățirea ratelor de colectare ale deșeurilor reciclabile și reducerea impactului negativ asupra mediului, în special al deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
În cadrul vizitei la sediul întreprinderii Apavital din Iași, edilii au aflat despre gestionarea eficientă și circulară a resurselor de apă.
Primarii au remarcat că soluțiile identificate sunt de un real folos și că unele dintre ele ar putea fi direct aplicate în localitățile de baștină.
La finalul vizitei, membrii delegației s-au întâlnit cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, care a încurajat autoritățile din Republica Moldova să preia bunele practici de gestionare a deșeurilor din Iași și a confirmat deschiderea în continuare de a dezvolta parteneriate între autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului.
Vizita de studiu a fost organizată de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbările climatice prin abilitarea femeilor” cu asistența financiară a Suediei.