VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: În trimestrul III, R. Moldova a plătit pentru gazele naturale cu 32% mai puțin decât prețul mediu european

În trimestrul III, Republica Moldova a plătit pentru gazul importat în mediu 1.450 USD/1000m3, prețul maxim din istoria sa. Acest preț mediu trimestrial este de 12,6 ori mai mare decât acum doi ani, când în tr. IV din 2020 am plătit pentru gazul importat 115 USD/1000m3, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.

Cu toate acestea gazul importat de noi a fost cu 32% mai ieftin decât prețul mediu European, care în trimestrul III din 2022 a ajuns la maxima istorică de 2.128 USD/1000m3.

Potrivit lui Ioniță, în trimestrul II din acest an, prețul plătit de R. Moldova a fost aproape egal cu media Europeană, iar în tr. III prețul mediu european s-a dublat, iar în Moldova creșterea a fost de 40%, cea ce și a creat această diferență substanțială.

„Pentru tr. IV din acest an anticipăm că Moldova va avea un preț mediu de achiziție de circa 1.100 USD/1000m3, cea ce va duce la un preț mediu anual de 894 USD/1000m3. Astfel prețul mediu anual în 2022 va fi de 6 ori mai mare decât prețul mediu anual din 2020 și de 3 ori mai mare decât în 2021” susține expertul economic.

În același timp, prețul mediu european pentru 2022 îl estimez la 1.575 USD/1000m3 cea ce este de 12 ori mai mult decât prețul mediu european din 2020.

Veaceslav Ioniță declară că șocul prețurilor de import la gazele naturale în Moldova este de 2 ori mai mic decât în Europa. „Cei drept ei au un avantaj legat de salarii mult mai mari, care permite mult mai ușor asimilarea șocurilor”, menționează expertul.

Totodată, Ioniță susține că prețul mediu european la gazele naturale în acest an va fi estimativ cu 75% mai mare decât prețul mediu plătit de Moldova similar cu anul 2021.

„Aici trebuie să amintim că în 2019 noi am plătit pentru gazele naturale cu 24,5% mai mult decât prețul mediu european, iar în 2020 cu 14,5% mai mult”, a punctat Veaceslav Ioniță.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.