VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

R. Moldova va beneficia de un grant de 2 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică în Bălți

Peste 22.000 de apartamente din mun. Bălți vor avea servicii de încălzire mai calitative și sigure, cu ajutorul UE. Cu suportul Fondului Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 2 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică în Bălți.

În acest sens, la 5 octombrie 2022, a fost semnat un Acord de grant dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, S.A „CET-Nord” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți – Faza II.

Beneficiari ai proiectului sunt cca 37.000 de persoane din Bălți. Inițiativa va genera economii de energie de până la 117.000 de megawați/oră pe an, va contribui la economisirea a 11.000 de metri cubi de apă și va reduce emisiile de CO2 cu până la 23.000 de tone pe an.

Astfel, din banii alocați vor fi îmbunătățite rețele orizontale în peste 296 de clădiri din municipiul Bălți, vor fi investite în furnizarea și instalarea de substații individuale de încălzire în 166 de clădiri. Totodată, proiectul prevede construirea colectoarelor de căldură și implementarea distribuției de căldură, va moderniza instalațiile de tratare a apei pentru a asigura operațiuni fiabile și automatizate, va introduce digitalizarea pentru a asigura detectarea rapidă a oricăror scurgeri de agent termic sau defecțiuni ale echipamentelor.

Proiectul va fi implementat prin intermediul Unității de Implementarea a Proiectului instituită la nivel de SA „CET-Nord”. Durata de realizare a acestuia este planificată pentru perioada anilor 2022-2024.

În total, Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) a oferit Republicii Moldova cca 48 milioane euro pentru implementarea fazei I și II a proiectului. Contribuția țărilor membre ale Uniunii Europene pentru implementarea fazei I și II este de cca 18,52 milioane de euro. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor, cu 29 de milioane de euro (fazele I și II). Totodată, Republica Moldova contribuie, de asemenea, la Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) cu cca 1 milion de euro.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.