VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Lideri din peste 40 de țări se reunesc la Praga. Pe agendă: criza energetică și securitatea

Peste 40 de lideri din întreaga Europă se reunesc la Praga pentru prima reuniune a platformei Comunitatea Politică Europeană, forum continental care are ca scop îmbunătățirea cooperării între țările europene dincolo de granițele blocului comunitar.

De asemenea, în afară de membrii blocului comunitar, noul forum mai cuprinde ţări precum Marea Britanie, Turcia sau state din Balcanii de Vest şi din regiunea Caucaz.

Liderii europeni vor discuta despre provocările economice generale, precum şi despre schimbările climatice, criza energiei şi invazia rusă din Ucraina.

Premierul ucrainean Denis Şmihal urmează să fie prezent la reuniune, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va intra prin legătură video.

Discuţiile vor fi urmate de întâlniri bilaterale.

Reuniunea a fost prezentată de Bruxelles ca o „platformă pentru coordonare politică”, dar, în ciuda retoricii, se așteaptă puține rezultate concrete de la summit.

Vineri, 7 octombrie, cele 27 de state membre ale UE vor avea un summit informal la Praga.

Discuţiile, la care va lua parte şi Zelenski prin legătură video, ar urma să se concentreze pe sprijinul UE pentru Ucraina şi consecinţele asupra economiei şi pieţei energetice europene ale războiului declanşat de Rusia.

Reuniunea de vineri nu ar urma să ducă la rezultate concrete, fiind considerată una pregătitoare pentru un summit la Bruxelles mai târziu în această lună.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.