VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova, una dintre țările cu cele mai mari ponderi în PIB a cheltuielilor pentru educație

Educația este sectorul care consumă cele mai multe resurse din bugetul de stat. Despre aceasta a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrului, la capitolul cheltuieli, sectorul educației concurează din greu cu protecția socială.

Ca pondere în PIB suntem una dintre țările care are una dintre cele mai mari ponderi în PIB a cheltuielilor pentru educație. Da, bineînțeles că este nevoie de resurse mai multe, dar în același timp trebuie să folosim mai bine ceea ce avem disponibil la acest moment și trebuie să privim lucrurile și din acest aspect: cum putem folosi mai bine banii care sunt disponibili, cum desfășurăm achiziții corecte, cum valorificăm banii care sunt oferiți, pentru că noi, da, ne bucurăm de suportul partenerilor externi, de exemplu, săptămâna aceasta am anunțat un nou proiect în învățământul general, cumulativ ar veni 60 de milioane de euro, practic, 1,2 miliarde de lei, care vor merge pentru construcția noilor instituții de învățământ, renovări, dotări, formări pentru cadrele didactice, dar în același timp resursele noastre de pe interior trebuie cheltuite mai bine, mai eficient și, până la urmă, cu un mai mare impact pentru calitatea studiilor, pentru că tot ceea ce facem trebuie să ne întrebăm în ce măsură contribuie la experiența elevului în clasă și la calitatea predării și a satisfacției cadrului didactic”, a explicat Dan Perciun.

Totodată, ministrul a subliniat că sunt nevoie de mai multe resurse financiare pentru a dezvolta domeniul educației.

Mai mult, Dan Perciun anunță că până în anul 2029 în R. Moldova vor fi renovate 15 licee și grădinițe și trei noi licee vor fi construite.

16 milioane de euro vor fi alocate pentru formări continue, anumite granturi acordate la circa 200 de școli pentru modernizare, echipamente, deci sunt resurse semnificative puse la dispoziție, mai sunt resursele gestionate de către anumite organizații internaționale, de exemplu, UNICEF-ul, care o să pună un mare accent pe ceea ce înseamnă digitalizarea educației în următoarea perioadă de timp. Deci, de bine, de rău, partenerii noștri internaționali ne susțin în demersurile pe care le avem, avem un proiect similar cu învățământul general în învățământul superior despre care s-a discutat de circa 40 de milioane de euro, niște sume la fel impunătoare în contextul reformei învățământului superior pentru echipamente, în primul rând, digitalizare, revizuirea cadrului de calificări în așa fel încât să fie mai apropiat de necesitățile pieței muncii. Se prevăd investiții serioase în educație în următoarea perioadă, dar asta nu ne scutește pe noi de responsabilitatea de a utiliza mai bine banii publici de care dispunem pe moment, pentru că sistemul educațional este cel mai mare sistem și, respectiv, dacă vorbim despre majorări salariale semnificative, nu zicem de majorări la nivelul inflației, dar care ar depăși semnificativ inflația și ar crește puterea de cumpărare e nevoie de fonduri foarte mari și atunci trebuie să ne asigurăm că nu irosim banii aiurea pe anumite cheltuieli care nu sunt justificate”, a mai declarat Dan Perciun.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.