VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova și UE vor coopera în domenii strategice. La Bruxelles, au fost semnate trei acorduri

Republica Moldova și Uniunea Europeană își intensifică cooperarea în domeniul vamal, fiscal și al ocrotirii sănătății. În acest sens, prim-ministra Natalia Gavrilița a semnat la 7 februarie, la Bruxelles, trei acorduri: Fiscalis, Customs și EU4Health.

Programele Customs și Fiscalis au fost semnate de către Natalia Gavrilița și comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Potrivit unui comunicat emis de Executiv, acordul privind cooperarea în domeniul vamal va permite țării noastre să uniformizeze legislația și politicile în domeniu; să consolideze capacitățile administrative și în domeniul IT; să opereze sisteme electronice europene, dar și să implementeze inovații în domeniul politicii vamale.  

Semnarea Programului UE Fiscalis va contribui la îmbunătățirea schimbului de informații fiscale și întărirea capacității administrative, va consolida abilitățile IT prin dezvoltarea și operarea sistemelor electronice.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordurilor, Natalia Gavrilița a declarat că participarea la programele Uniunii Europene este o parte importantă a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Cel de-al treilea Acord UE-Moldova, semnat de Natalia Gavrilița și Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață, a fost Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health). Programul are mai multe arii de intervenție, inclusiv consolidarea sistemului de sănătate și a angajaților acestuia, transformarea digitală și lupta împotriva cancerului”, se menționează în comunicat.

Natalia Gavrilița a declarat că, prin semnarea acestui acord, țara noastră va avea acces la Program pe poziții de egalitate cu statele membre ale UE:

„EU4Health va contribui la consolidarea sistemului național de sănătate publică, prin îmbunătățirea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență, inclusiv prin creșterea rezilienței în fața crizelor sanitare. De asemenea, programul va contribui la creșterea capacităților de prevenire a bolilor, în special a cancerului și, nu în ultimul rând, va facilita mobilizarea fondurilor pentru digitalizarea asistenței medicale și îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate”. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.