Republica Moldova, alături de alte state, lansează vineri, 25 noiembrie campania Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței de gen”. În acest an, campania se desfășoară sub genericul „Uniți prin activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.
Cu această ocazie, în semn de solidarizare cu supraviețuitoarele violenței în bază de gen, pe fațada clădirii Legislativului au fost instalate șase bannere mari din pânză de culoare oranj, culoarea simbolizând un viitor fără violență pentru toate fetele și femeile. Bannerele transmit mesajul de sensibilizare „Alege o viață fără violență!”.
„Fiecare femeie are dreptul să fie tratată cu demnitate!”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în mesajul adresat în contextul campaniei ONU.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că violența de orice fel – fizică, psihologică, socială, economică sau sexuală – este o încălcare gravă a drepturilor femeilor și este absolut inacceptabilă, indiferent de circumstanțe!
„De aceea le cer autorităților responsabile să reacționeze prompt la orice situație de risc și să protejeze femeile și copiii, oferindu-le tot sprijinul necesar. O femeie independentă din punct de vedere economic, este mai puțin vulnerabilă în fața riscurilor de orice fel, inclusiv riscului de a fi supusă la violență din partea partenerului sau a altor persoane. Iată de ce Guvernul a lansat mai multe măsuri prin care să sprijinim consolidarea poziției economice a femeilor, inclusiv prin acordarea unor facilități pentru lansarea afacerilor”, a declarat șefa executivului.
Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, la nivel internațional, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului.
Evenimentele desfășurate în cadrul campaniei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.